Aproximativ 8.000 de hectare din totalul de 146.000 de hectare de teren arabil pe care le are judeţul Prahova sunt nelucrate de mai mulţi ani, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Prahova, Marian Marcu.
Potrivit acestuia, cele mai mari suprafaţe de pământ nelucrate se află pe raza municipiului Ploieşti, aproximativ 1.100 de hectare, şi a localităţilor Păuleşti, Târgşorul Vechi şi Bărcăneşti.
'De regulă, aceste suprafeţe nelucrate se găsesc în apropierea oraşelor ori de-a lungul drumurilor naţionale. În multe cazuri, acestea au fost cumpărate în scopuri imobiliare şi păstrate pentru a fi vândute la preţuri cât mai bune, dar, din cauza crizei, proprietarii nu le-au putut vinde şi au rămas cu ele. Ne aşteptăm, totuşi, ca această suprafaţă de 8.000 de hectare care nu este lucrată la acest moment să se diminueaze pentru că se vorbeşte de apariţia unui act normativ care prevede o serie de sancţiuni pentru proprietarii de terenuri care nu îşi lucrează pământul', a afirmat reprezentantul DADR.
În ultima perioadă, mai multe persoane s-au prezentat la sediul Direcţiei Agricole pentru a căuta soluţii de a da pământul în arendă, astfel încât să nu fie pasibili de amenda de 400 de lei/hectar de pământ nelucrat care se vehiculează.
Marian Marcu a precizat că aproximativ 100.000 de hectare vor fi însămânţate în Prahova, cele mai mari suprafeţe urmând a fi destinate culturilor principale, respectiv porumb (65.000 ha) şi floarea-soarelui (14.000-15.000 ha).
De asemenea, 3.000 de hectare de teren vor fi cultivate cu cartofi, 4.000 de hectare cu legume, iar restul de teren va fi cultivat cu orzoaică, pepeni, mazăre şi fasole.
Sursa: Agerpres