Problema agriculturii româneşti este legată de organizare, pentru că nu ştim exact ceea ce vrem să facem, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu, la un seminar privind sectorul laptelui.
"Când vom lămuri ce vrem să facem, unde, când, cine procesează şi cine vinde, când vom lămuri toate aceste probleme lucrurile vor merge bine. Dacă le lăsăm la latitudinea unor organizaţii sau a unor asociaţii, lucrurile nu vor merge în direcţia bună", a spus Rădulescu.
Secretarul de stat în MADR a cerut tuturor actorilor implicaţi, de la mediul politic, parlamentari, guvernanţi şi până la industrie şi specialiştii să încerce împreună să pregătească noua Politică Agricolă Comună după 2014 în interesul României.
"Fără orgolii şi plecând de aici trebuie împreună să ştim exact ceea ce am greşit în perioada 2007-2013 şi unde vrem să ajungem după 2014. Câte ferme sau animale vrem să avem, numărul optim de specialişti, pe ce sector ne axăm şi să oferim un target", a explicat Rădulescu.
Potrivit oficialului din MADR, în cazul producţiei de lapte aceasta a avut o evoluţie nesatisfăcătoare în ultimii 20 de ani.
"Evoluţia producţiei de lapte a fost dezatruoasă în ultimii 20 de ani, iar perspectivele - vom vedea. La ora actuală nu cifrele contează. Consider că există trei lucruri esenţiale pe care trebuie să le facem. În primul rând să schimbăm mentalitatea despre agricultură, cea a agricultorilor vizavi de producţia şi economia de piaţă precum şi mentalitatea asupra filierei pe lanţul de produs. Nici acum, după 21 de ani, nu s-a înţeles încă fenomenul de piaţă", a spus Adrian Rădulescu.
Acesta consideră că orice afacere trebuie "începută de la piaţa înapoi la producţie".
"Întotdeauna când doreşti să faci o afacere trebuie să pleci de la piaţă înapoi la producţie. Noi plecăm de la producţie şi pe urmă vedem ce facem cu piaţa. Toţi spun face ministerul sau vinde ministerul. Şi din păcate acest lucru se întâmplă pe întreaga filieră a lanţului de produs", a mai subliniat reprezentantul MADR.
Evoluţia producţiei de lapte pe piaţa internă, politicile agricole europene de susţinere a industriei lactatelor, precum şi măsurile de relansare a acestui domeniu în România s-au aflat între subiectele analizate, marţi, într-o dezbatere de profil.
La eveniment au participat Adrian Rădulescu - secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Radu Cheţan Roatiş - preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Veronica Toncea - director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), cantitatea de lapte de vacă, colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare, a scăzut în ianuarie 2011 cu 8,4% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, respectiv de la 68.770 tone, la 63.003 tone, dar a crescut cu 7,4% faţă de decembrie 2010, ajungând la 63.003 tone, de la 58.677 tone.
Principalele produse lactate la care producţia a scăzut în luna ianuarie 2011, comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2010, sunt untul, cu 71 tone (minus 9,8%), laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 1.128 tone (minus 8%), brânzeturile, inclusiv brânza obţinută numai din lapte de vacă, cu 278 tone (minus 5,8%) şi smântâna de consum, cu 122 tone (minus 2,9%).
Sursa: Agerpres