Tendinţa de vreme extremă din ultimii 15 ani se manifestă şi în agricultură. Pornind de la necesitatea protecţiei legumelor şi de la oportunitatea de a beneficia de finanţare de peste 50 la sută, mulţi fermierii români au făcut proiecte şi au construit sere performante, solariile nefiind eligibile pe Sapard.
Dar ce faci atunci când costul de producţie, deci implicit preţul de vânzare al roşiilor sau castraveţilor de seră autohtone este mai mare decât al aceloraşi produse venite din ţări cu climă mai prietenoasă şi care au avantajul unor costuri de producţie mult mai reduse?
Nevoia de căldură şi de lumină pentru a obţine roşii sau castraveţi de calitate în condiţii de seră sunt foarte mari şi practic generează pierderi, în cazul în care preţul de vânzare şi cantitatea produsă nu sunt destul de mari. Acest fapt a făcut ca multe dintre sere să fie folosite în perioda de iarnă ca şi solarii sau pur şi simplu să fie lăsate goale.
Cu investiţii moderate, aceste spaţii pot fi folosite şi iarna pentru producţia de zmeură, oferind producătorului oportunitatea de a obţine un produs cu valoare ridicată, într-o perioadă a anului în care nu are nici un venit iar piaţa este goală.
Zmeurul se dezvoltă foarte bine la temperaturi relativ scăzute şi nu necesită lumină suplimentară pentru obţinerea unei producţii rezonabile. Un aport suplimentar de lumină poate creşte cantitativ producţia, dar nu este absolut necesar.
Polenizarea este asigurată prin folosirea bondarilor, care sunt mult mai eficienţi decât albinele, în special în condiţii de temperatură mai scăzută.
Controlul păianjenilor şi menţinerea lor sub pragul de dăunare se poate realiza prin introducerea păianjenilor prădători.
Comparativ cu fructele obţinute în câmp, fructele de zmeur din sere vor fi mai mari şi mai lucioase. Perfecte ca şi formă, ferme, ele nu vor fi chiar atât de dulci, dar nici foarte acide, adică vom obţine un raport calitativ echilibrat.
Detalii privind cultura zmeurului în solarii găsiţi în revista Ferma – decembrie 2014!