Staţiunea de Cercetare Pomicolă Râmnicu Vâlcea ar putea fi pusă în pericol dacă terenurile acesteia vor fi retrocedate persoanelor care le revendică, pe aceste suprafeţe fiind cultivate colecţii naţionale de material genetic de prun, nuc, castan, măr, trandafir, potrivit directorului Staţiunii de cercetare, ing. Ion Botu.
'De mai bine de trei ani mă lupt cu ei prin tribunale. Este teren aflat la marginea oraşului, pe drumul spre Călimăneşti, cu toate utilităţile. Probabil că vor să facă exact ca în alte oraşe, peste noapte să dispară tot şi să apară vile şi alte complexe imobiliare, cu riscul nerespectării legii. Să sperăm că Ministerul Agriculturii şi celelalte autorităţi ale statului nu vor permite distrugerea unei adevărate colecţii genetice de peste 11 milioane de euro. În spatele foştilor proprietari stau alte interese destul de obscure, stau rechinii imobiliari', a declarat, luni, pentru AGERPRES inginerul Ion Botu.
Săptămâna trecută, Tribunalul Vâlcea a dat câştig de cauză proprietarilor care revendică terenuri din cartierul Bujoreni, aflat la nord de Râmnicu Vâlcea, punând în posesie o suprafaţă de 148 de hectare, care aparţine Staţiunii Pomicole Râmnicu Vâlcea.
'Este complet aiurea, pur şi simplu au pus în posesie şi terenul de sub Staţiune, acesta fiind declarat în acte teren liber. Trebuie precizat că există teren pentru a li se da celor care revendică, dar îl vor pe acesta. E la stradă, este numai bun pentru apariţia unor Pipere(...). Dar sper că instanţeleau în vedere că aici se află colecţii naţionale de material genetic de prun, de nuc, de castan. Sunt colecţii de lucru de măr, de trandafir. Poate că pentru 'rechinii imobiliari' nu contează asta, dar valoarea pe care trebuie să o achite, de peste 11 milioane de euro - potrivit legii, contează', a afirmat ing. Botu.
Prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, s-a declarat surprins de modul în care instanţele vâlcene emit hotărâri de punere în posesie.
'Instanţele de judecată din Vâlcea văd că au început să emită hotărâri judecătoreşti prin care obligă Consiliul Local să propună, iar comisa judeţeană de fond funciar să emită titluri de proprietate în favoarea persoanelor îndreptăţite, dar pe amplasamente care fac parte din domeniul public al statului, al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Staţiunii Pomicole din Vâlcea. Deşi Instituţia Prefectului a atacat aceste titluri de proprietate, instanţele au respins', a precizat Ungureanu.
Prefectul mai spune că se află în situaţia 'bizară' de a restitui terenuri de sub instituţiile statului sau suprafeţe unde se află arhiva genetică a Staţiunii. Staţiunea Pomicolă a atacat cu recurs decizia instanţelor.
'Nu se pune problema de a nu despăgubi foştii proprietari, dar în niciun caz nerespectând prevederile Legii 45/2009 care stipulează clar care sunt termenii pentru terenurile aflate în posesia instituţiilor de cercetare', a mai spus prefectul de Vâlcea.
Staţiunea de Cercetare Pomicolă deţine aproximativ 148 de hectare cultivate cu soiuri speciale de pomi fructiferi, în zona de nord a municipiului Râmnicu Vâlcea, zonă unde, în ultimii 20 de ani, s-au construit mai multe complexe rezidenţiale.
Sursa: Agerpres