Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

UE va importa mai mult usturoi din China

Publicat: 24 iunie 2014 - 09:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Dezamăgitor și frustrant”, aşa a caracterizat Uniunea micilor cultivatori și fermieri (UPA) din Castilia - La Mancha, Spania, răspunsul CE la solicitarea acestora de a limita cota de import de usturoi din China. 

UE va permite ca această cotă să se majoreze cu 12.500 tone/an (peste cea existentă - 33.700 tone), riscând o criză a prețului în sector.
În ultimii cinci ani, Spania a crescut cu 10% suprafaţa cultivată cu usturoi. În aceste condiţii, liberalizarea pieței la nivel mondial şi preţul foarte mic al usturoiului din import vor afecta, între altele, şi cele peste 5.000 de cultivatori de usturoi din Castilla - La Mancha. Producătorii din Franţa sunt amenințaţi de concurența din Spania și din China. Asociația interprofesională a cultivatorilor de usturoi din Franţa (Aniail) reclamă faptul că usturoiul din Spania se vinde cu 1,70 euro/kg, iar francezii trebuie să vândă la 2,20 euro/kg pentru a-şi acoperi costurile de producție. Potrivit Aniail, depozitele frigorifice spaniole sunt încă pline de usturoi din recolta 2013.

În Franţa, producţia internă de usturoi este de cca 20.000 tone şi nu acoperă nici pe departe necesarul, alte 22.000 tone fiind importate. Din cauza concurenței străine, producătorii francezi vând în pierdere. Astfel, Aniail cere autorităților franceze să respecte preferința națională pentru usturoi pe parcursul sezonului de comercializare, august - decembrie, și să majoreze taxa vamală pentru usturoiul chinezesc. În 2010, Franța avea 2.559 de ferme specializate pe producţia de usturoi.
În ciuda acestei situații de perturbare a pieței și a scăderii preţurilor, Comisia Europeană nu ia în considerare suspendarea acordurilor de import cu China. De asemenea, CE avertizează că acest sector are deja un nivel de protecție mai ridicat decât alte culturi, dar care în termen de cinci sau șase ani va trebui redus, astfel că va urma şi mai multă instabilitate.

Singura măsură pe care Comisia este dispusă să ia în considerare este crearea unui brand de identificare a usturoiului european faţă de cel importat.

Mai multe detalii despre piaţa agricolă puteţi citi în revista Recolte Bogate – iunie 2014!

Vizualizat: 2444 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordin! Sancțiuni APIA sprijin cuplat legume sere și solarii!

Ordin! Sancțiuni APIA sprijin cuplat legume sere și solarii!

21 noiembrie 2023 - 07:31

Sancțiuni pe care le aplică anul acesta Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la sprijinul cuplat pentru venit acordat fermierilor care cultivă legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete, intervenția PD-18 din PS 2023-2027.

Ministrul agriculturii: Mi-am luat angajamentul în fața legumicultorilor!

Ministrul agriculturii: Mi-am luat angajamentul în fața legumicultorilor!

03 octombrie 2023 - 08:05

"Acasă, în Olt, în cel mai puternic bazin legumicol vom construi primul centru de legume și fructe din Oltenia," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, pe Facebook.

Ministrul agriculturii: Centrele de Colectare legume-fructe intră în linie dreaptă!

Ministrul agriculturii: Centrele de Colectare legume-fructe intră în linie dreaptă!

26 septembrie 2023 - 10:49

"Construcția primelor 6 centre, din cele 15 câte vor fi realizate în România, prin Casa Unirea, va începe în acest an," a anunțat acum ministrul agriculturii.  

Ce au făcut micii fermieri din 12 comune din Mureș? Acum își vând ușor produsele din ferme!

Ce au făcut micii fermieri din 12 comune din Mureș? Acum își vând ușor produsele din ferme!

05 septembrie 2023 - 05:45

Micii fermieri din 12 comune şi-au făcut un brand local pentru a-și vinde mai ușor produsele. Este vorba despre producătorii de la Valea Nirajului, judeţul Mureş, scrie r3media.ro

NOU MADR: Lista culturilor protejate care primesc 1.000 euro/1.000 mp!

NOU MADR: Lista culturilor protejate care primesc 1.000 euro/1.000 mp!

27 august 2023 - 19:08

Ministerul Agriculturii anunță că va continua programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru perioada de extrasezon.

Fermier: Sperăm să scăpăm de marfa din import!

Fermier: Sperăm să scăpăm de marfa din import!

13 iulie 2023 - 13:20

Micii fermieri din Buzău, lider național la cultivarea usturoiului, în ultimii patru ani, sunt în toiul recoltatului și spun că înregistrează producții foarte bune. În 2023, suprafața cultivată în județul Buzău cu usturoi este de 600 de hectare, dublă față de anul trecut.

Ajutoarele pentru fermieri, insuficiente!

Ajutoarele pentru fermieri, insuficiente!

08 mai 2023 - 21:13

Este nevoie de o redirecționare mai bună a sprijinului pentru fermierii afectați de perturbările de pe piețe, atenționează europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Noi ajutoare de la stat pentru fermierii români! Cuantum, beneficiari, condiții!

Noi ajutoare de la stat pentru fermierii români! Cuantum, beneficiari, condiții!

26 decembrie 2022 - 11:59

O nouă schemă de ajutor pentru fermierii din România a fost propusă în Senat, care presupune subvenționarea de la stat a 20% din producția de legume și fructe a fermierilor români, fie a persoanelor fizice sau întreprinderilor individuale și familiale, pentru următorii trei ani.

Plată pe suprafață pentru acest an, termen APIA 31 decembrie 2022!

Plată pe suprafață pentru acest an, termen APIA 31 decembrie 2022!

21 decembrie 2022 - 20:00

Fermierii care au accesat anul acesta sprijinul cuplat vegetal pentru fructe destinate industrializării au termen 31 decembrie 2022 pentru depunerea actelor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

ANSVSA: Depozitele de cereale, legume, fructe, AMENDATE!

ANSVSA: Depozitele de cereale, legume, fructe, AMENDATE!

18 octombrie 2022 - 07:03

Amenzi în valoarea de aproximativ 1.000.000 de lei în urma controalelor la depozitele de legume, fructe și cereale, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Educaţie?

Educaţie?
O mamă îşi dojeneşte fiul: Detalii