„Dezamăgitor și frustrant”, aşa a caracterizat Uniunea micilor cultivatori și fermieri (UPA) din Castilia - La Mancha, Spania, răspunsul CE la solicitarea acestora de a limita cota de import de usturoi din China.
UE va permite ca această cotă să se majoreze cu 12.500 tone/an (peste cea existentă - 33.700 tone), riscând o criză a prețului în sector.
În ultimii cinci ani, Spania a crescut cu 10% suprafaţa cultivată cu usturoi. În aceste condiţii, liberalizarea pieței la nivel mondial şi preţul foarte mic al usturoiului din import vor afecta, între altele, şi cele peste 5.000 de cultivatori de usturoi din Castilla - La Mancha. Producătorii din Franţa sunt amenințaţi de concurența din Spania și din China. Asociația interprofesională a cultivatorilor de usturoi din Franţa (Aniail) reclamă faptul că usturoiul din Spania se vinde cu 1,70 euro/kg, iar francezii trebuie să vândă la 2,20 euro/kg pentru a-şi acoperi costurile de producție. Potrivit Aniail, depozitele frigorifice spaniole sunt încă pline de usturoi din recolta 2013.
În Franţa, producţia internă de usturoi este de cca 20.000 tone şi nu acoperă nici pe departe necesarul, alte 22.000 tone fiind importate. Din cauza concurenței străine, producătorii francezi vând în pierdere. Astfel, Aniail cere autorităților franceze să respecte preferința națională pentru usturoi pe parcursul sezonului de comercializare, august - decembrie, și să majoreze taxa vamală pentru usturoiul chinezesc. În 2010, Franța avea 2.559 de ferme specializate pe producţia de usturoi.
În ciuda acestei situații de perturbare a pieței și a scăderii preţurilor, Comisia Europeană nu ia în considerare suspendarea acordurilor de import cu China. De asemenea, CE avertizează că acest sector are deja un nivel de protecție mai ridicat decât alte culturi, dar care în termen de cinci sau șase ani va trebui redus, astfel că va urma şi mai multă instabilitate.
Singura măsură pe care Comisia este dispusă să ia în considerare este crearea unui brand de identificare a usturoiului european faţă de cel importat.
Mai multe detalii despre piaţa agricolă puteţi citi în revista Recolte Bogate – iunie 2014!