În mai multe județe din Transilvania, un fenomen mai rar se manifestă intens în culturile de căpșuni în acest an: hiperînflorirea. De ce se întâmplă acest lucru şi ce este de făcut?
În urma unei vizite făcute în mai multe județe din Transilvania, am constatat un fenomen mai rar, care se manifestă intens în culturile de căpșuni în acest an: hiperînflorirea. Dacă, în mod obișnuit, în plantațiile de un an avem primăvara 40-60 de flori pe plantă, în funcție de soi și de dezvoltarea fiziologică, în acest an, am observat un număr mult mai mare de flori, în majoritatea plantațiilor peste 100 de flori/ plantă.
De ce se întâmplă acest lucru?
Alternanța de temperaturi mai scăzute și ridicate din toamnă și din cursul iernii a determninat o puternică inducție pentru formarea unui număr mare de inflorescențe și de flori pe plantă.
Cum trebuie privit acest fenomen?
Superînflorirea nu este un lucru de dorit în plantațiile de căpșuni. Acest fapt va genera un număr mare de fructe, dar mult mai mici. Producția nu va fi mult mai mare, dar calitativ va fi inferioară, având un număr mare de fructe mici și cheltuieli mai mari de recoltat. Deși temperaturile scăzute din aprilie au afectat un număr de flori deschise, în majoritatea zonelor din România, totuși, numărul de flori rămase este foarte mare. În aceste condiții și presiunea bolilor este mai mare, mai ales putregaiul cenușiu și putregaiul pielos al fructelor.
Ce este de făcut?
Pentru a susține acest număr mare de flori sunt necesare fertilizări faziale repetate pe toată perioada formării fructelor. Se fertilizează săptămânal. Se folosesc îngrășăminte hidrosolubile, acolo unde avem sisteme de irigare prin picurare. Se recomandă ca doza de azot, în sbustanță activă, să fie mică, în jur de 10-12 kg/ ha, la fiecare fertilizare.
Calciul este un element important în obținerea de fructe cu fermitate bună, iar potasiul contribuie la obținerea unor fructe uniform și intens colorate.
Acolo unde se fac tratamente foliare pentru combaterea bolilor, se adaugă în soluția de stropit îngrășăminte foliare, cu nanoparticule, care sunt rapid absorbite de frunze și au efect imediat. Pentru a asigura necesarul de azot, potasiu și magneziu se poate folosi Foliq Kombimax 2-3l/ ha sau un alt îngrășământ foliar asemănător. Acesta se poate amesteca cu un Foliq Calmax 3l/ ha pentru a asigura necesarul de calciu pe parcursul dezvoltării fructelor. Calciul aplicat fructelor roșii nu mai are efect. Acesta se aplică în faza de creștere a fructelor.
Atenție, se va ţine seama de antagonismul elementelor în plante, nu se amestecă calciul cu fosforul. Acolo, unde există o carență de fosfor, mai ales solurile acide sau alcaline, se aplică stropirile la circa 7 zile distanță una față de cealaltă.
Se acordă o atenție sporită și irigării culturii. Consumul de apă este maxim în perioada creşterii fructelor.
Dorim tuturor cultivatorilor de căpșuni din România producții cât mai mari.