Sprijin pentru sectorul vegetal în 2009
Publicat: 11 martie 2009 - 16:07
În sectorul vegetal, la cultura mare, de cea mai mare susţinere financiară beneficiază culturile de sfeclă de zahăr - 3.725 lei/ha (76% din cheltuielile de producţie estimate) şi cea de rapiţă – 1.400 lei/ha (75% din cheltuielile estimate), urmate de culturile de floarea soarelui - 1.132 lei/ha (66% din cheltuielile estimate), grâu, secară, orz, orzoaică - 1.389 lei/ha (58% din cheltuielile estimate), porumb - 1.328 lei/ha şi orez - 6.398 lei/ha, ambele reprezentând 55% din cheltuielile de producţie estimate.
În sectorul legume-fructe, sprijinul financiar este de 1.328 lei/ha (8% din cheltuielile estimate), pentru legume cultivate în câmp, de 15.000 lei/ha (14% din cheltuielile estimate) pentru legumele cultivate în sere, de 9.300 lei/ha (10% din cheltuielile estimate) pentru legumele şi fructele cultivate în solarii, iar pentru fructe - 3.200 lei/ha (27% din cheltuielile estimate).
Pentru sectorul vitivinicol, susţinerea financiară este de 12.200 euro/ha pentru reconversie şi de 3.764 lei/ha pentru viile pe rod (37% din cheltuielile estimate).
Pentru cultura de hamei, sprijinul financiar ajunge la 5.550 lei/ha, acoperind 35% din cheltuielile estimate, iar pentru cea de cartof, la 4.650 lei/ha (37% din cheltuieli estimate).
Plantele medicinale şi aromatice beneficiază de un sprijin de 2.850 lei/ha (44% din cheltuielile estimate), iar floricultura de 5.500 lei/ha (10% din cheltuieli estimate), în timp ce tutunul beneficiază de sprijin financiar de 11.650 lei/ha, reprezentând 100% din cheltuielile de producţie estimate.
Pentru fiecare sector şi tip de cultură, sprijinul include fonduri comunitare şi fonduri de la bugetul de stat, sub diverse forme.