Dacă analizăm producţia cea mai mare de zahăr pe fabrici, Agrana România se detaşează semnificativ la producţia totală, realizând mai mult decât dublu faţă de fiecare dintre celelalte trei fabrici.
Fabrica de la Roman şi-a depăşit cota alocată cu 73,8%, deşi randamentul se situează la media pe ţară. Pe lângă faptul că aria de cultură arondată Fabricii Agrana Roman s-a extins la zece judeţe, cultura sfeclei de zahăr s-a intensivizat în două din judeţele Moldovei (Iaşi şi Neamţ, care deţin peste 50% din producţia totală).
Judeţul Covasna susţine îmbunătăţirea mediei de randament, deşi ca pondere ocupă doar 6% din suprafaţă.
În Top 10 fermieri ai Agrana la producţia totală de zahăr se detaşează câteva firme cu producţii importante: AgroComplex Lunca Paşcani (Iaşi), cu peste 20.000 tone sfeclă netto de plată şi 477 ha cultivate, Agricola Ţigănaşi (Iaşi), cu 16.643 tone şi 227,35 ha, FCM Beta Icuseşti (Neamţ), cu 14.088 tone de sfeclă, recoltată de pe suprafaţa de 332,10 ha, Agri Farm SRL Bălăneşti Neamţ, cu 12.501 tone de sfeclă şi 348,25 hectare cultivate.
În Top 10 producţie de zahăr/ha regăsim mai mult de zece ferme care realizează peste zece tone de zahăr pe unitatea de suprafaţă. Patru ferme au depăşit 12 tone de zahăr la hectar: două firme din judeţul Covasna (Raduly Gyula PF cu 13,97 tone/ha şi Nagyolah Szilveszter PF Cernat cu 12,08 tone/ha), dar care, din păcate, cultivă suprafeţe mici, până în 15 ha, apoi TCE 3 Brazi cu 12,41 tone de zahăr/ha şi Agricola Ţigănaşi, cu 12,12 tone de zahăr/ha.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – februarie 2014.