După ce seceta anului trecut a afectat mugurii care ar fi trebuit să formeze rodul livezilor în acest an, oscilaţiile de temperatură din perioada primăvară-vară pot perturba ritmul de dezvoltare al plantaţiilor, afectând producţia pomicolă.
Vasile Hangan, administrator al societăţii Heliantus Prod SRL din Reghin, judeţul Mureş, spune că starea livezilor lui înainte de înflorit a fost promiţătoare. „Încă nu putem şti cu certitudine cum va fi acest an. Unii muguri sunt afectaţi după seceta de anul trecut şi nu mai înfloresc. O analiză corectă o facem după înflorit. Din păcate, încă avem deficit de apă în sol, de circa 40-50 de litri/mp”, susţine Vasile Hangan.
În luna mai, lucrarea de bază a fost fertilizarea. „Primăvara aplicăm 500-600 kg/ha de îngrăşăminte complexe NPK 15-15-15, iar în perioada de înflorit dăm 300 kg/ha de azotat de amoniu”, spune Vasile Hangan.
Cantităţile de îngrăşământ aplicate se stabilesc în funcţie de rezultatele analizelor de sol. „Facem periodic cartarea agrochimică a solului şi astfel vedem care sunt substanţele necesare. Doar în acest mod putem corecta, spre exemplu, aciditatea solului”, explică Vasile Hangan.
La starea actuală a plantaţiilor de măr, producţiile sunt estimate la circa 35 t/ha, însă totul depinde de vreme. „Se spune că în pomicultură niciodată nu poţi fi sigur pe ceva. Pentru că totul pare frumos, apoi vine o grindină şi într-o noapte se duce totul. În general, temperaturile de sub 0oC prezintă un pericol pentru noi. Valori de -1...- 2oC nu ne afectează. Am avut şi mai mici, de -6...- 7oC, fără efecte negative. Dar la -9...-10oC deja este grav”, susţine Vasile Hangan.
Există metode de protecţie a pomilor, dar costurile mari îi privează pe cei mai mulţi dintre pomicultori de aceste avantaje. „Teoretic, există irigarea prin aspersiune şi plasele antigrindină care pot proteja pomii. La irigarea prin aspersiune, pelicula de apă se depune pe organul floral şi îl protejează. Plasa antigrindină poate ridica temperatura cu câteva grade, fiind eficientă doar dacă nu avem temperaturi extrem de scăzute, altfel chiar nu se mai poate face nimic. Din păcate, vorbim de costuri de 10.000-12.000 euro. Ar fi ideală o formă de sprijin în acest sens”, explică Vasile Hangan.
SC Heliantus Prod SRL exploatează 183 ha de livadă, din care 20 ha cu prun, 5 ha cu cireş, 2 ha cu vişin, 3 ha cu păr, 9 ha cu nuc, iar cea mai mare suprafaţă este ocupată cu măr.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma - mai 2013.