Cu toate că în Rusia s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al inflației din ultimul sfert de secol, preţurile legumelor au crescut semnificativ. Astfel, potrivit datelor Rosstat, de la începutul anului preţul pentru cartofi, morcovi și varză a crescut cu 40%, 37% și, respectiv, 24%. Numai în luna iunie, preţul cartofilor a crescut cu 3,4%. În acelaşi timp, preţul pentru ceapă, castraveți și roșii a scăzut uşor.
Scumpirile din sectorul legume-fructe se datorează faptului că majoritatea acestor bunuri sunt importate. Principalii furnizori de cartofi sunt Egipt și Belarus.
Legumele din producția internă încep să fie disponibile abia după sfârșitul lunii iulie, campania de recoltare fiind în perioada august şi până în octombrie. Deoarece, în Rusia, nu există suficient spaţiu de stocare, producătorii interni nu pot păstra recolta şi pentru perioada de iarnă.
Începând din această lună (iulie) prețul legumelor începe de obicei să scadă, chiar înainte de supraabundența de pe piață. Dar, 2016 este o excepție. Experții pun acestă situaţie pe seama faptului că anul trecut producătorii ruși au avut o producţie foarte mare, care nu a putut fi valorificată şi ca urmare a descurajat campania de semănat anul acesta.
Un alt factor care a împins prețurile în sus, este cererea mare de cartofi. Potrivit datelor Băncii Centrale, vânzările cu amănuntul de cartofi, în primul trimestru al acestui an, au crescut cu 28% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cererea crescută a fost asociată cu o scădere a puterii de cumpărare a populației, spune autoritatea de reglementare.
De asemenea, modificările ulterioare ale prețurilor pentru fructe și legume sunt asociate cu previziunile privind producţia. Astfel, cu cât sunt mai mari așteptările agricultorilor privind recolta, cu atât mai mult vor scădea prețurile.
În lunile următoare urmează „căderea tradițională” a prețurilor pentru castraveți, tomate și fructe, apoi pentru legumele cultivate pe câmp.
Sursa: www.rg.ru