România nu a primit loturi de castraveţi bio din Spania, suspectaţi că ar fi cauzat infectarea cu bacteria Escherichia coli a peste 200 de persoane din Germania, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), scrie Agerpres.
„Menţionăm că ţara noastră, în cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de legumă”, a precizat ANSVSA, într-un comunicat.
De asemenea, conducerea ANSVSA a dispus operativ tuturor Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene să monitorizeze în continuare lanţurile de magazine, focusat pe legumele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E.coli în cazul în care acestea nu sunt spălate bine sub jet de apă.
Igiena înainte de toate
„Pentru a lămuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute bio, cum sunt spălarea lor sub jet de apă, spălarea mâinilor şi a eventualelor ustensile după manipularea acestui tip de legume. Lucruri normale, pe care le învăţăm de mici în familie şi la şcoală, dar pe care uneori le uităm! De aceea reamintim că, mai ales în această perioadă când consumăm multe legume proaspete, trebuie să le spălăm sub jet de apă înainte de a le consuma şi trebuie să ne spălăm pe mâini, mai ales în cazul copiilor, bătrânilor şi persoanele bolnave, cu imunitatea mai scăzută, deoarece mai ales în cazurile lor bacteria Escherichia coli poate produce forme grave de boală!”, a precizat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş-Cheţan.
Sursa E. Coli
Comisia Europeană a notificat vineri, prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie (RASFF), cele 27 de state membre cu privire la sursele responsabile pentru contaminarea cu STEC, toxina care produce afecţiunea E.Coli, după ce Germania şi într-o măsură mai mică alte patru state membre au fost afectate de aceasta.
Autorităţile germane au informat vineri seară Comisia că au identificat drept una din sursele contaminării castraveţi organici importaţi din două provincii spaniole - Almeria şi Malaga.
În prezent au loc investigaţii pentru a identifica alte surse potenţiale, în timp ce un transport de castraveţi având ca origine Olanda şi vânduţi în Germania este de asemenea verificat de autorităţile germane.
Autorităţile spaniole şi-au concentrat eforturile pe locul exact de producere al castraveţilor organici în cauză.
Izbucnirea E. Coli, boală caracterizată de simptome de enterocolită acută, a dus deja la decesul a două persoane, dintr-un total de 214 cazuri înregistrate în Germania, din care 68% sunt femei. Alte 10 cazuri s-au înregistrat în Suedia, patru în Danemarca, trei în Marea Britanie şi unul în Olanda, informează Agerpres.