Pomicultorii români s-au întâlnit luna trecută cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi ai Comisiei Europene în cadrul unei dezbateri cu tema „Sectorul pomicol din România - strategii şi mijloace de relansare la nivel naţional şi european în perioada 2014-2020”.
Evenimentul, organizat la Institutul de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură Piteşti-Mărăcineni, judeţul Argeş, a beneficiat de prezenţa comisarului european Dacian Cioloş şi a ministrului agriculturii, Daniel Constantin.
Iniţial au fost prezentate propunerile Comisiei Europene privind dezvoltarea sectorului pomicol românesc. Astfel, obiectivele subprogramului vizează creşterea suprafeţelor de plantaţie tânără şi modernizarea fermelor pomicole, prezervarea şi valorificarea bazei genetice autohtone, organizarea producătorilor pe filieră, stabilirea veniturilor şi accesul acestora la servicii de instruire, la consiliere de specialitate şi participarea la acţiuni de cooperare în vederea inovării, sau diversificarea activităţilor în fermele pomicole.
„Sper ca prin fondurile europene să sprijinim în continuare asocierea, ca să fim competitivi. Din 145.000 hectare putem ajunge la 200.000 hectare, astfel încât să fim competitivi nu numai pe piaţa internă, dar şi la export”, a explicat Daniel Constantin.
Potrivit reprezentanţilor MADR, restructurarea şi modernizarea fermelor pomicole vor avea ca stimulent finanțarea investiţiilor în utilaje și echipamente de condiționare, depozitare, răcire, conservare, procesare, transformare, ambalare și transport, construirea sau renovarea clădirilor specializate, investiții de realizare/reabilitare a infrastructurii, precum şi sprijin pentru dezvoltarea unor sisteme de vânzare directă în fermă.“Beneficiariii acestei măsuri sunt fermele individuale cu mai puţin de 50 ha de livadă, care primesc 50% din costul proiectului, precum şi fermele individuale între 50 şi 100 ha de livadă, cu o cotă de finanţare de 40%, şi fermele individuale cu peste 100 ha de livadă, cu finanţare de 30%. De asemenea, suplimentul de 20% pentru tinerii fermieri, zona defavorizată şi pentru alte tipuri de investiţii menţionate anterior rămâne valabil”, se arată în prezentarea Ministerului.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate, ediţia iulie-august 2013.