Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) anticipează o creştere a producţiei de mere la nivel mondial datorită revenirii condiţiilor favorabile de cultivare din China.
Raportul USDA prevede că producţia mondială va creşte cu aproape 5 milioane de tone, la 75,7 milioane de tone pentru anul de marketing 2019/2020 (12 luni până la 31 iulie 2020). În timp ce se estimează că producţia Chinei va creşte de la 8 milioane tone la 41 milioane, aceasta va fi compensată de o scădere accentuată a producţiei UE, care se aşteaptă să scadă aproape 25%, până la 11,5 milioane tone.
O combinaţie de îngheţ, secetă, căldură excesivă şi grindină, care a afectat majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, este de aşteptat să scadă producţia cu peste 20 la sută, pentru a doua oară în trei ani. În ciuda avântului Chinei, raportul USDA indică faptul că nu se poate vorbi despre o calitate a producţiei din această ţară foarte ridicată. Prin urmare, este prognozată o creştere a importurilor Chinei până la un nivel record de 100.000 tone, datorită cererii crescânde pentru merele de calitate superioară.
O altă ţară cu modificări notabile planificate ar fi Rusia. În acest caz, se estimează că producţia va creşte cu 100.000 de tone şi va ajunge la un nivel record de 1,7 milioane tone, pe măsură ce noile plantaţii intră pe rod, rezultând o îmbunătăţire a randamentelor. Asta în condiţiile în care în Uniunea Europeană se vorbeşte despre o scădere a consumul de mere, tendinţă care ar urma să se menţină până în 2030.