Producţia europeană de mere este estimată anul acesta la 11.619.000 de tone, cu 10% mai mult decât recolta din 2020 şi cu 5% peste media ultimilor cinci ani, potrivit datelor Direcţiei Generale pentru Agricultură a Comisiei Europene.
Cele mai recente date procesate despre cultura mărului de către autorităţile de la Bruxelles indică faptul că, după doi ani de volume de recoltă sub medie şi preţuri relativ mari, noul sezon de comercializare ar putea avea preţuri normale. În cazul Poloniei, cel mai mare producător de mere din Uniunea Europeană, preţurile s-au aliniat aproape de medie sau chiar sub.
Potrivit analizei DG-Agri, logistica exporturilor reprezintă o provocare uriaşă în multe regiuni ale lumii, însă UE este relativ mai puţin afectată de această situaţie. Primul an al pandemiei a înregistrat o cerere fermă, iar al doilea an a consemnat revenirea la niveluri normale. Sectorul se confruntă temporar cu mai multe provocări - tarife mari de transport maritim, lipsa forţei de muncă (în special şoferii de camioane) şi costuri în creştere (în special energie, taxe de transport şi alte inputuri agricole).
A scăzut recolta de pere
Producţia ecologică de mere continuă să crească lent în fiecare an, ajungând acum la aproximativ 6% din recolta totală a UE. În ceea ce priveşte recolta de pere, prognozele vorbesc despre o scădere cu 28% faţă de anul trecut, la 1,604 milioane de tone, ceea ce reprezintă cea mai slabă producţie din ultimii 10 ani.
Din punct de vedere al preţurilor, Franţa este ţara europeană cu cele mai scumpe mere - un kg fiind cotat în medie la 1,28 euro în luna noiembrie, în timp ce în Polonia kilogramul de mere se vindea luna trecută cu 26,75 eurocenţi. În schimb în România, conform statisticilor DG-Agri, preţul mediul al unui kilogram de mere era în noiembrie de 36,37 eurocenţi.
În timp ce Polonia revendică de ani buni statutul de lider al producţiei de mere între statele membre UE, cu 4,17 milioane de tone recoltate în 2021, România este al şaptelea producător european, cu o recoltă estimată anul acesta la 340 mii de tone.