Deşi este încă iarnă, legumicultorii se confruntă cu un volum mare de muncă, îndeosebi cei cu solarii. La această dată unii au trecut deja la repicatul tinerelor plante, în timp ce alţii aplică semănatul pentru producerea răsadurilor.
O parte din legumicultori au intrat în solar încă din decembrie pentru a pregăti producţia de răsaduri. Alţii desfăşoară lucrările din prima etapă: semănatul în patul germinativ sau în tăviţele alveolare.
Florin Ciorap, din Sinteşti, comuna Vidra, a amenajat o suprafaţă de 1.000 mp de solar. O lucrează cu familia şi părinţii. An de an cultivă legume din toate speciile. Anul trecut a produs răsaduri de roşii, ardei (gras, iute, kapia, bulgăresc), castraveţi, vinete, varză de primăvară, ţelină etc. În acest ciclu de producţie, în răsadniţă, vrea să obţină 30.000 de fire. În solar a intrat la începutul lui ianuarie. Acum este la faza de semănat. Legumicultorul ne spune cum a pregătit răsadniţa. „La bază, am pus un pat din paie de grâu. După aceea, am venit cu un strat din bălegar de vită şi, apoi, cu încă unul din praf de coji de seminţe de floarea soarelui), în grosime de circa 10 cm. Am revenit cu un strat de bălegar, foarte subţirel, de vreo 1-2 cm. Deasupra, am aşezat un strat de mraniţă”. Preventiv, a aplicat două insecticide-acaricide: Vertimec 1,8 EC şi Nisorun - 10 ml la 10 litri de apă.
Răsadurile l-au costat peste 5.000 lei. Recolta de trufandale o va vinde în pieţele bucureştene. Anul trecut, Florin Ciorap a făcut o mică investiţie. Din banii adunaţi, şi-a cumpărat tractor cu plug şi freză pentru munca în solar, dar şi în câmp, unde aree o grădină de 5.000 mp pentru culturile de varză, conopidă şi alte legume.
Mai multe detalii despre culturile de legume din solarii puteţi citi în revista Recolte Bogate, numărul din februarie 2013.