Odată cu venirea primăverii, în calendarul pomicultorului nu mai găsim zile libere. Tăierile de sezon, tratamentele şi altoirile sunt doar câteva din lucrările din agenda de lucru a proprietarilor de livezi.
Daniel Ionescu, pomicultor din localitatea Voineşti, judeţul Dâmboviţa, este înscris în Cooperativa Agricolă Grupul de Producători „Frutis Voineşti” şi deţine o livadă tânără de măr întinsă pe o suprafaţă de 5 ha. La această dată, pomicultorul execută tăierile de întreţinere a livezii. Potrivit acestuia, condiţiile agrometeorologice din toamna şi iarna anului trecut au fost favorabile pomilor fructiferi. „Livada a trecut foarte bine peste iarnă, am avut şi zăpadă, ploi suficiente şi nici gerul nu a fost foarte puternic. Până acum, condiţiile au asigurat o pornire promiţătoare livezii; am putea avea o recoltă bună, dar până la toamnă este foarte mult timp. Abia după înflorit şi legatul fructului putem face primele estimări ale producţiilor”, spune Ionescu.
Pomicultorul susţine că oscilaţiile mari de temperatură şi îngheţul de primăvară sunt reale pericole pentru pomii fructiferi. „Chiar şi pentru o livadă tânără (înfiinţată în urmă cu 4 ani - n.r.) şi puternică, cum e a mea, pericolul gerurilor târzii de primăvară este mare. Să sperăm că în perioada de înflorire vom avea noroc de vreme bună, iar brumele târzii de primăvară nu vor cauza probleme. În lunca râului Dâmboviţa sau prin văi, temperaturile ar putea scădea cu încă 1-2 grade C faţă de restul regiunii”, adaugă Ionescu.
În astfel de cazuri, limitarea pierderilor este posibilă doar teoretic. „Teoretic se pot evita pierderile, dar practic e mai greu. Asta, pentru că la noi în zonă vorbim de suprafeţe mici, nu avem o plantaţie compactă ca să putem face grămezi vegetale şi să le dăm foc pentru a încălzi atmosfera când se anunţă ger. Acest procedeu ar ridica temperatura cu 1-2 grade C, cât să evităm îngheţul. Ar fi ideal să avem o irigare prin aspersiune, astfel încât să se creeze o peliculă de gheaţă care să protejeze mugurele împotriva gerului, dar pentru noi aceste lucruri sunt aproape poveşti, pentru că este foarte greu de realizat, din cauza suprafeţelor fărâmiţate”, explică Ionescu.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – aprilie 2013.