Prima zi de recoltare a materialului săditor pomicol, la Pepiniera Sârca, a Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi din această toamnă a fost 7 octombrie 2014.
O zi întunecată, cu vânt, temperaturi scăzute şi ploaie. Pe scurt, vreme câinoasă. Şi totuşi, pe chipul pepinieriştilor prezenţi în câmp seara târziu, am observat zâmbet, bucurie. Firesc, după încă un an de muncă, pentru că în sfârşit puieţii au ajuns într-o nouă etapă, pregătită atent, şi anume recoltarea. Urmează distribuirea lor către cei care, îndrăgind pomii, unii chiar făcând din pomicultură o afacere adevărată, sunt gata să planteze. Iar Pepiniera Sârca şi-a făcut datoria şi pentru această toamnă. „Ne-am pregătit temeinic pentru că plantarea pomilor se poate face până toamna târziu, chiar spre iarnă, şi este mare nevoie de material pentru plantat. Din 7 octombrie am început să scoatem pomi din câmpul II, aproximativ 100.000 bucăţi, de pe cele 5 hectare. Chiar dacă acum e frig şi picură, toamna aceasta rămâne foarte secetoasă, iar la plantare se impune un semnificativ aport de apă, măcar 20-30 de litri în primă fază”, preciza directorul Staţiunii Pomicole Iaşi, Gelu Corneanu.
Tehnică unicat pentru recoltarea puieţilor
Peste tot în lume şi în orice domeniu, reducerea cheltuielilor reprezintă un capitol distinct în strategie şi o preocupare permanentă spre a asigura un câştig mai bun. Staţiunea Pomicolă din comuna Miroslava, judeţul Iaşi, nu face excepţie, iar recent a realizat o importantă investiţie în zona de producere a materialului săditor. Mai exact, a fost achiziţionat un utilaj american pentru scoaterea mecanizată a puieţilor. Astfel, în această toamnă, lucrarea se efectuează mai rapid, cu pierderi mai puţine şi cu o reducere masivă a cheltuielilor cu forţa de muncă.
Detalii privind materiarul săditor şi procesul de plantare găsiţi în revista Recolte Bogate – noiembrie 2014!