Adama
Vinasa Rompak

O problemă de SIGURANŢĂ şi de SECURITATE NAŢIONALĂ!

Publicat: 23 iulie 2017 - 19:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SOIURILE ROMÂNEŞTI AU VALOARE DE TEZAUR. „Pe cheltuiala mea, am adus din Statele Unite, din Germania, dar şi din alte părţi ale lumii, soiurile noastre vechi pe care le-am pierdut. Şi nu este în regulă ca să cer aprobare Băncii de gene a Americii ca să cultiv ceapa de Buzău, la mine la Buzău!”, spune Costel Vânătoru, coordonatorul Laboratorului genetică şi ameliorare al SCDL Buzău.

Într-un articol publicat recent în revista Ferma, la rubrica „Vocea cercetării, acad. dr. ing. Costel Vînătoru, coordonatorul Laboratorului genetică şi ameliorare al SCDL Buzău, milita pentru constituirea băncilor de gene pe domenii. Avem nevoie de bănci de gene în care să putem conserva patrimoniul genetic, dar acestea trebuie să fie făcute sectorial, pe domenii: legumicultură, pomicultură, viticultură, fiecare să aibă banca proprie de gene. Şi atunci peste aceste bănci de gene este nevoie de un depozit central să conserve pe o perioadă medie şi lungă de timp patrimoniul genetic naţional, ne declarase cercetătorul buzoian.

c-vînatoru_b

Ministrul Daea promite că România va avea, până în septembrie 2017, o Bancă Naţională de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante aromatice şi medicinale

Iată că dorinţa lui pare să fi auzit-o ... Cel de Sus! Recenta vizită a ministrului Agriculturii, Petre Daea, la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a avut drept consecinţă tocmai acest lucru: intenţia şi hotărârea declarate ca, până în luna septembrie, să se înfiinţeze, printr-o Ordonanță de Urgență, Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante aromatice şi medicinale, finanţată cu bani de la bugetul de stat.

Am explicat domnului ministru că avem resurse genetice, dar au fost lăsate de izbelişte şi acestea nu pot fi cuantificate în bani; ele au valoare de tezaur. Eu, pe cheltuiala mea, am adus din Statele Unite, din Germania, dar şi din alte părţi ale lumii, soiurile noastre vechi pe care le-am pierdut. Şi nu este în regulă ca să cer aprobare Băncii de gene a Americii ca să cultiv ceapa de Buzău, la mine la Buzău! Iată, şi din această cauză este necesară realizarea unei bănci de gene, ne-a declarat Costel Vânătoru.

Un prim argument ar fi că staţiunea Buzău are în laboratoarele sale peste 10.000 de soiuri de plante legumicole, aromatice şi medicinale, comparativ cu Banca de gene a României, care are în jur de 1.300 de soiuri pe toată agricultura ţării.

De asemenea, SCDL Buzău dispune de resurse genetice valoroase, dar şi de specialişti care se pricep în acest domeniu, care „până la urmă este şi o problemă de siguranţă şi de securitate naţională”, susţine cercetătorul buzoian.

Am pierdut foarte mult material genetic!

Costel Vânătoru a subliniat că înfiinţarea băncii de gene trebuie făcută cât mai repede deoarece am pierdut foarte mult material genetic irecuperabil şi pierdem în continuare, iar, pe de altă parte, pentru că nu au fost protejate, multe dintre creaţiile ştiinţifice româneşti au fost preluate de către băncile de gene din străinătate şi acum sunt în proprietatea acestora.

TAXE ÎNROBITOARE PLĂTITE DE STAT CĂTRE... STAT!

La întâlnirea cu ministrul Agriculturii de la staţiunea Buzău s-a pus în discuţie şi o altă problemă. Pe noi ne costă foarte mult testarea şi înregistrarea soiurilor, omologarea şi brevetarea acestora. Plătim taxe pentru înscrierea în catalogul oficial. Tragic este că nu avem resurse ca rodul creaţiei legumicole să fie înscris şi în Catalogul european, ca să poată să fie protejat, cunoscut şi apreciat, să fim prezenţi acolo cu aceste creaţii. Şi pentru faptul că soiurile şi hibrizii noi, valoroşi nu sunt înregistrate, sunt vulnerabile şi pot fi uşor însuşite de străini, de investitori particulari, a explicat Vânătoru .

Anomalia, ca să folosim o expresie elegantă, este următoarea: Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău creează soiuri şi hibrizi de legume care aparţin patrimoniului statului român. Or, pentru a proteja şi menţine aceste creaţii ştiinţifice, staţiunea (unitate de stat) trebuie să plătească unor alte instituţii ale statului, cum ar fi Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) şi Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS), din subordinea Ministerului Agriculturii, sume de bani împovărătoare pentru o unitate care de-abia îşi trage sufletul, sufocată de atâtea datorii şi cu patrimoniul funciar măcelărit.

Spre exemplu, se plătesc trei taxe: pentru testare şi omologare, pentru brevetare şi taxă de menţinere în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România. Pentru soiurile sale, SCDL Buzău trebuie să dea anual, numai la ISTIS, aproape 2 miliarde de lei bani vechi! Cu durere, Costel Vînătoru ne-a declarat că avem zece hibrizi de legume şi nu reuşim să-i omologăm, să-i înmatriculăm, probabil că vor ajunge la firmele străine concurente, aşa cum s-a mai întâmplat!

În primul rând, statul ar trebui să fie direct interesat în protejarea patrimoniului naţional din care face parte şi acest tezaur, aurul României!

scdl-buzau_b

„Mă lupt ca un voievod pentru salvarea patrimoniului genetic!”

Ar fi o bucurie pentru mine dacă s-ar înfiinţa Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură, idee pentru care mă lupt şi eu ca un voievod fără oaste, trădat din toate părţile, pentru care am lăsat să se scrie pe cruce, atunci când va veni timpul să plec din astă lume, că am militat pentru salvarea patrimoniului genetic! Să se ştie că asta am făcut timp de 30 şi ceva de ani în activitatea de cercetare. Vom lăsa generaţiilor următoare seminţe de legume româneşti ale moşilor şi strămoşilor noştri. Ar fi o bucurie pentru mine să nu se piardă munca noastră, a mea, a altora şi a înaintaşilor noştri, să fie dusă mai departe, altfel s-ar pierde. Şi este mare păcat că avem posibilitatea să păstrăm, avem tehnologie, ştiinţa necesară şi să n-o facem pentru că, ştiu eu, nu vrem să ne implicăm, ne-a mărturisit... testamentar acad. dr. ing. Costel Vânătoru.

Vizualizat: 2559 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cercetătorul Costel Vînătoru - cetăţean de Onoare al municipului Buzău

Cercetătorul Costel Vînătoru - cetăţean de Onoare al municipului Buzău

Recunoaşterea valorii nu se manifestă numai în mediul academic. Afirmaţia se probează fericit în cazul acad. dr. ing. Costel Vînătoru, şeful Laboratorului ameliorare şi genetică al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, căruia, de curând, i s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Buzău de către autoritatea publică locală.

RĂSAD direct de la CERCETĂTORI. Iată OFERTA SCDL Buzău!

RĂSAD direct de la CERCETĂTORI. Iată OFERTA SCDL Buzău!

RĂSAD CERTIFICAT! Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură SCDL Buzău a scos spre comercializare răsaduri pentru câmp. 

Ardeiul iute - teribila armă de foc! O nouă specie ameliorată la SCDL Buzău

Ardeiul iute - teribila armă de foc! O nouă specie ameliorată la SCDL Buzău

Timp de aproape două decenii, cercetătorul Costel Vînătoru s-a dedicat studierii şi ameliorării în câmpurile SCDL Buzău a unor soiuri de ardei unici, redutabili în a concura cu cele mai iuţi varietăţi omologate în lume.

Buzău: Cercetătorii readuc în atenţie plante străvechi

Buzău: Cercetătorii readuc în atenţie plante străvechi

Plantele străvechi precum napul, ştirul, lintea şi bobul sunt o oportunitate pentru ţara noastră şi ar trebui considerate specii de interes naţional, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Plante de tomate gigant, de 15-20 metri, la Staţiunea de cercetare legumicolă Buzău

Plante de tomate gigant, de 15-20 metri, la Staţiunea de cercetare legumicolă Buzău

Cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău au dezvoltat, în premieră, o nouă tehnologie de cultivare a tomatelor pe bază de portaltoi, obţinând, astfel, plante-gigant ce pot ajunge la 15-20 metri şi care sunt rezistente la principalii dăunători.

Noi soiuri de legume “exotice” la Staţiunea de cercetări legumicole din Buzău

Noi soiuri de legume “exotice” la Staţiunea de cercetări legumicole din Buzău

La Staţiunea de cercetări legumicole Buzău au apărut noi soiuri de culturi agricole, printre care: bureţi de baie cultivaţi în grădină, vinete albe sau tigrate, legume anti-diabet şi multe altele.

Roşii tradiţionale româneşti, dar şi tomate negre-ciocolatii, la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

Roşii tradiţionale româneşti, dar şi tomate negre-ciocolatii, la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

Colecţia 2012 a Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău cuprinde peste 500 de linii de tomate, din care peste jumătate sunt creaţii ale cercetării locale.

Pepeni de Buzău cu aromă de coniac şi fructe exotice

Pepeni de Buzău cu aromă de coniac şi fructe exotice

Legumicultorii din Buzău vor să aducă pe piaţă pepeni galbeni cu arome de vanilie, pere, kiwi, ananas sau coniac.

Alte articole in aceasta categorie

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

18 noiembrie 2024 - 17:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea, cu trei zile înainte de termenul limită, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”, intervenție finanțată din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

02 octombrie 2024 - 07:24

Peste 47.400 de fermieri au solicitat pentru campania 2024 ajutorul național tranzitoriu ANT 1 culturi în teren arabil pentru a cultiva în jur de 35.900 de hectare de legume în câmp și în solarii.

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

31 iulie 2024 - 11:07

Tone de fructe și legume sunt donate de un fermier din Botoșani în memoria soției sale, decedată acum aproape două luni. În plus, fermierul botoșănean spune că în acest fel vrea să încurajeze consumul de produse românești bio. Oricine poate intra în livadă să ia fructe.

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

13 iunie 2024 - 20:03

Tone de roșii aruncate, din cauză că producătorii de tomate nu au unde să le vândă. Intermediarii le dau producătorilor de roșii un preț prea mic pentru ca fermierii să își poată acoperi investițiile și costurile de producție.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

11 aprilie 2024 - 07:36

Fermierii care cultivă legume în sere sau solarii beneficiază și anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit, subvenție europeană cu un cuantum substanțial pe hectar. O condiție obligatorie este cultivarea legumelor în pământ, serele hidroponice, de exemplu, fiind excluse de la această plată.

Lucrări în martie în livezi!

Lucrări în martie în livezi!

05 martie 2024 - 07:02

Ce lucrări trebuie făcute în luna martie în livezi? Aflăm din Calendarul fermierului publicat de Agenția Națională a Zonei Montane. 

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

19 februarie 2024 - 20:13

Guvernul a aprobat sumele necesare efectuării plății ajutorului de minimis către producătorii de legume și tomate cultivate în spații protejate pentru anul 2023. Când încep plățile către fermieri!

TOP scumpiri alimente în România!

TOP scumpiri alimente în România!

14 februarie 2024 - 21:01

Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5,64%, în 2023. Sunt însă câteva produse alimentare de bază care s-au ieftinit considerabil în ultimul an.

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

13 februarie 2024 - 23:55

Un fermier din Șinteu, județul Bihor, și-a instalat, chiar lângă casă, un automat pentru vânzarea cartofilor, despre care afirmă că este primul de acest fel din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii