În luna octombrie, pomicultorii strâng ultimele recolte şi pregătesc livezile pentru iernat, înainte de începerea unui nou ciclu de producţie. Lucrările executate în plantaţiile pomicole diferă în funcţie de speciile plantate, de tipul de sol, dar şi de vârsta livezii.
Gheorghe Benea, Agroindustriala Pomitim SA Periam, jud. Timiş, deţine o exploataţie pomicolă de 106 ha. Principalele specii sunt prun - 20 ha (între 5 şi 7 ani), cireş - 12 ha, piersic - 10 ha, cais - 14 ha, măr - 22 ha şi păr - 16 ha. „La prun, în luna octombrie mai facem o udare prin picurare, după care eliminăm drajonii care au pornit. Apoi, dacă frunzele încep să cadă până la sfârşitul lunii, în ultima parte a lunii octombrie facem un tratament cu cupru şi fertilizarea de bază cu fosfor şi potasiu. Lucrările se realizează doar mecanizat. La cireş facem aceleaşi lucrări, mai puţin drajonare. La piersic şi la cais facem tot cam aceleaşi lucrări, cu specificarea că la cais am început deja şi tăierile de rodire. La măr, recoltăm şi udăm în continuare. Părul încă nu este pe rod, dar udăm şi dacă sunt căderi de peste 50 la sută din frunză, facem şi la păr tratamentul cu cupru, cu Kocide 2000 de la DuPont”, ne-a spus acesta.
„În luna octombrie, doar recoltăm”
Dragostina Brăilescu - Pepiniera Lieşti, jud. Galaţi - conduce propria pepinieră pomicolă, dar şi o livadă de 8 ha cu măr din soiurile Idared (70%), Jonathan, Gold Spur, Florina şi Starkrimson, în vârstă de şapte ani. „În luna octombrie, doar recoltăm. Producţia este foarte bună, am avut 40 de tone la hectar. După recoltat, aşteptăm să cadă frunza ca să stropim cu cuprice, cu sulfat de cupru sau zeamă bordeleză cu concentraţie 1%. După aceea discuim, pentru că avem un pic de iarbă, deoarece la noi pământul este cam argilos şi am lăsat iarba să crească astfel încât să putem să îl îmbunătăţim, să refacem structura solului, şi apoi arăm. Pentru că pământul ăsta este cam împiertrit, din cauză că este argilos, o să dăm şi cu un subsoler. De fertilizat, noi toamna fertilizăm doar cu gunoi de grajd. Alte lucrări nu facem. O să începem tăierile după luna ianuarie”, ne-a declarat Dragostina Brăilescu.
De la finalul lunii octombrie, după căderea frunzelor şi ieşirea din vegetaţie a materialului săditor, începe şi perioada optimă de plantare în exploataţiile pomicole.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate, numărul de octombrie 2013.