Adama
Vinasa Rompak

Institutul Cartofului de la Braşov va produce în curând material clonar de cartof

Publicat: 17 februarie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Institutul Naţional pentru producerea şi cercetarea cartofului de la Braşov va produce, în curând, material clonar la cartof, în urma unui proiect finanţat de Banca Mondială şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

'Începând de anul viitor, vom produce un milion de minitubercului de cartof anual, atât din soiuri româneşti, cât şi străine. Proiectul este în valoare de patru milioane de euro, din care 80% fonduri de la Banca Mondială şi 20% de la Ministerul Agriculturii', a declarat pentru AGERPRES directorul institutului, ing. Sorin Chiru.

Vor fi modernizate în totalitate cele 12 laboratoare ale institutului, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât şi al utilităţilor, la standarde europene, urmând să fie dotate cu aparatură de ultimă generaţie. De asemenea, va fi construită o seră pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi pentru producerea materialului săditor.

Potrivit directorului Chiru, licitaţiile pentru modernizarea laboratoarelor şi pentru seră au avut loc, pentru laboratoare  prezentându-se la licitaţie patru firme, iar pentru seră doar una. Selecţia firmelor care vor participa la modernizarea laboratoarelor şi la construcţia serei se va face la Bucureşti, de către reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi ai Ministerului Agriculturii.

'Sperăm să nu fie contestaţii, pentru a demara cât mai repede lucrările. Cei 20 de cercetători ai institutului au mai participat şi la o serie de specializări în străinătate, având în vedere că vor lucra cu o aparatură performantă. Prin acest proiect, România se va alinia foarte curând ţărilor în care cercetarea în domeniul agriculturii este avansată', a mai spus Sorin Chiru.

Sursa citată a precizat că, odată cu începerea producerii de material clonar, vor fi înmulţite şi alte soiuri de cartof de la staţiunile de cercetare a cartofului de la Harghita, Covasna sau Suceava.

''În prezent, Institutul Naţional pentru Cercetarea şi Producerea Cartofului de la Braşov produce 40 de soiuri de cartof, dintre care soiurile Roclas, Zamolxis, Cumidava şi Rustic au brevet de invenţie, alte trei soiuri sunt pe cale de brevetare iar restul nu sunt protejate de brevete'', a mai afirmat directorul institutului ing. Sorin Chiru.

El a mai precizat că un institut din Spania a contractat de la institutul de la Braşov două soiuri de cartof pentru loturi experimentale, existând posibilitatea ca acestea să fie contractate şi de Portugalia.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1627 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii