Judeţul Harghita se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 50 ani, aproape întreaga suprafaţa agricolă fiind afectată de lipsa precipitaţiilor şi căldura excesivă, iar recolta de cartofi redusă considerabil.
Din întreaga suprafaţă agricolă de 395.500 de hectare, circa 383.670 de hectare sunt afectate de secetă, adică 97%. Orzoaica, ovăzul, porumbul sau cartoful sunt afectate sută la sută, a spus directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno.
Acesta a explicat că cel mai mult are de suferit cartoful, cultura de bază în judeţ, pentru că nu a plouat chiar în lunile iunie şi iulie, care sunt decisive pentru creşterea acestuia.
„Mai ales cartoful suferă, pentru că el preferă temperaturi de până la 25 grade. În luna iunie am avut o treime din cantitatea de precipitaţii faţă de normal - în loc de 95 de litri am avut 29 litri - şi seceta a continuat din păcate şi luna iulie, când faţă de 89 litri avem 19 litri”, a afirmat Torok Jeno.
Producţia de cartofi va fi de 50% din cea a unui an normal
Şeful DADR Harghita a subliniat că la cultura cartofului nu se va înregistra nici măcar jumătate din recolta unui an obişnuit, iar cartofii vor fi greu de comercializat întrucât vor fi mici. „La ora actuală ne confruntăm cu cea mai mare secetă din ultimii 50 ani, agravată şi de căldurile excesive, de peste 30 grade Celsius, neobişnuite pentru judeţul nostru. (...) Cultura cartofului este cea mai afectată. (...) Nu vom avea nici jumătate din producţia unui an normal”, a mai spus şeful DADR Harghita.
Specialiştii DADR Harghita şi angajaţi ai primăriilor efectuează, în prezent, o monitorizare completă a situaţiei generată de secetă, pentru informarea Ministerului Agriculturii, în încercarea de a declara judeţul ca zonă calamitată.
Sursa: Agerpres