La mică distanţă de municipiul Galaţi, un tânăr inginer şi-a folosit ştiinţa şi destoinicia pentru a dezvolta o livadă care de vreo 15 ani produce fructe în sistem intensiv.
Exploataţia pomicolă Greaca are o suprafaţă de peste 70 de hectare şi este structurată astfel: 25 hectare de prun, 20 hectare de măr, 15 hectare de piersic, şase hectare de cireş şi cinci de cais. La acestea se mai adaugă o mică suprafaţă de viţă-de-vie. „Lucrez în plantaţia asta din anul 1998, mare parte este înfiinţată de mine. Este exploatată în regim intensiv, având o densitate de peste 500 de pomi la hectar, iar sistemul de lucru pe care-l practicăm noi este în ogor negru, pentru că ne aflăm într-o zonă de şes unde seceta e foarte pregnantă”, ne-a declarat Mihai Paraschiv, proprietarul livezii.
Copacii mor în picioare
Fermierul a continuat spunând că livada de la Greaca se află în mare parte pe o curbă descendentă de producţie, apropiindu-se de desfiinţare, mai ales pe suprafeţele cultivate cu măr. În următorii patru - cinci ani ea va trebui defrişată şi replantată cu specii pomicole mai rezistente. În livadă sunt probleme legate de pieirea prematură a pomilor, din cauza temperaturilor extreme - secetă, ger sau alte cauze care afectează un pomn altoit! Din această pricină, dar mai ales din lipsa apei, producţiile sunt oscilante de la an la an. La înfiinţare, livada a fost prevăzută cu sistem de irigare. Din 2009, de când s-au sistat subvenţiile pentru irigaţii, producţia de fructe nu mai e stabilă, e fluctuantă, depinzând de sezon, de nivelul precipitaţiilor căzute. Zona este extrem de secetoasă. Spre exemplu, anul acesta, din 25 ianuarie şi până pe 4 aprilie nu au căzut precipitaţii. Abia la începutul lunii aprilie s-au înregistrat 10 l/mp, o cantitate care satisface cât de cât nevoia de apă a plantaţiei în această fenofază.
Mai multe detalii despre livada de la Greaca puteţi citi în revista Recolte bogate – mai 2014!