Adama
Vinasa Rompak

Gerul năprasnic dă bătăi de cap legumicultorilor

Publicat: 08 februarie 2012 - 13:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă zăpada căzută în ultima lună este bună pentru cultura mare, pentru că asigură umiditatea necesară solului, despre ger agricultorii nu pot spune acelaşi lucru. Este adevărat că temperaturile scăzute sunt specifice acestei perioade, dar cele de până la -25 oC atrag pierderi în sectoare ca legumicultura şi pomicultura.

„Pentru legumicultură situaţia este foarte gravă, pentru că nu se pot pregăti răsadniţele, iar pentru ceea ce s-a semănat costurile de întreţinere se măresc. Trebuie să faci foc zilnic, ca să nu îngheţe plantele. Am o cultură de spanac pe 14 ari în solar care este compromisă în totalitate, pentru că nu am posibilitate să încălzesc o asemenea suprafaţă”, ne-a spus Maria Călugăr, legumicultor din Valea Largă, judeţul Mureş.

Încălzirea asigură doar menţinerea în viaţă a plantelor
La temperaturi foarte scăzute este nevoie de mult mai multă atenţie acordată încălzirii solariilor. Cu mari eforturi legumicultorii reuşesc să salveze plantele de la îngheţ, căci despre creştere corespunzătoare nu poate fi vorba. „Este foarte dificil pentru că încălzirea asigură doar menţinerea în viaţă a culturilor, acestea nu au condiţii de creştere. Atunci când afară avem -10 oC este nevoie de foc continuu, pentru a asigura cât de cât mediul propice plantelor, circa 15 oC  ziua şi noaptea, dar costurile se măresc evident”, a adăugat Maria Călugăr.

Gerul întârzie termenele de însămânţare şi de replantare în câmp a răsadurilor, iar unele culturi nu suportă amânare. „Este afectată varza timpurie, pentru că este în două frunze şi stagnează din cauza frigului. Condiţiile aprige ale vremii vor întârzia cu siguranţă termenele de însămânţare şi producere a răsadurilor. Roşiile, ardeiul şi restul legumelor ar fi trebuit semănate de circa zece zile, dar solul este îngheţat şi nu se poate lucra”, susţin legumicultorii.

Ovidiu Anca, legumicultor din zona Luduş, judeţul Mureş, aşteaptă zile în care „să curgă streaşina” pentru a putea pregăti pământul din solarii. „În această perioadă varza şi salata ar trebui scoase şi plantate în solarii, dar abia spre sfârşitul lunii vom reuşi. Trebuie să fie, timp de câteva zile, grade cu plus, zile în care să curgă streaşina, pentru a se putea încălzi pământul în solarii. Momentan nu putem planta roşii, castraveţi şi ardei, dar până la 10-15 martie sperăm să se remedieze situaţia”, ne-a spus acesta.

Preţurile fac diferenţa la împărţirea terenului
După ce anul trecut s-au înregistrat pierderi foarte mari în sectorul legumicol, producătorii au regândit planul culturilor, ţinând cont, în primul rând, de raportul costuri/preţ de valorificare.
„2011 a fost un an prost, din cauza preţurilor foarte mici. Am avut circa 3 ha de ardei gogoşari şi vinete, dar în acest an vom pune mai puţin. Avem 20 de ari de solarii în care vor fi roşii şi castraveţi, cât de timpuriu va fi posibil, şi circa 2 ha de ardei gogoşari şi vinete. Anul acesta reducem suprafaţa cultivată cu varză, de la 1 ha la 80 de ari, pentru că anul trecut nu am valorificat-o deloc. A fost un preţ de 20 de bani/kg, preţ care nu asigura nici plata oamenilor la recoltare. Varza a devenit o cultură riscantă. Fiind cea mai pretenţioasă şi costisitoare cultură, deoarece trebuie semănată la sfârşitul lui ianuarie şi necesită încălzire până în aprilie, atunci când trebuie resădită în câmp”, a explicat Maria Călugăr.

Vizualizat: 2362 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

18 noiembrie 2024 - 17:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea, cu trei zile înainte de termenul limită, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”, intervenție finanțată din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

02 octombrie 2024 - 07:24

Peste 47.400 de fermieri au solicitat pentru campania 2024 ajutorul național tranzitoriu ANT 1 culturi în teren arabil pentru a cultiva în jur de 35.900 de hectare de legume în câmp și în solarii.

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

31 iulie 2024 - 11:07

Tone de fructe și legume sunt donate de un fermier din Botoșani în memoria soției sale, decedată acum aproape două luni. În plus, fermierul botoșănean spune că în acest fel vrea să încurajeze consumul de produse românești bio. Oricine poate intra în livadă să ia fructe.

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

13 iunie 2024 - 20:03

Tone de roșii aruncate, din cauză că producătorii de tomate nu au unde să le vândă. Intermediarii le dau producătorilor de roșii un preț prea mic pentru ca fermierii să își poată acoperi investițiile și costurile de producție.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

11 aprilie 2024 - 07:36

Fermierii care cultivă legume în sere sau solarii beneficiază și anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit, subvenție europeană cu un cuantum substanțial pe hectar. O condiție obligatorie este cultivarea legumelor în pământ, serele hidroponice, de exemplu, fiind excluse de la această plată.

Lucrări în martie în livezi!

Lucrări în martie în livezi!

05 martie 2024 - 07:02

Ce lucrări trebuie făcute în luna martie în livezi? Aflăm din Calendarul fermierului publicat de Agenția Națională a Zonei Montane. 

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

19 februarie 2024 - 20:13

Guvernul a aprobat sumele necesare efectuării plății ajutorului de minimis către producătorii de legume și tomate cultivate în spații protejate pentru anul 2023. Când încep plățile către fermieri!

TOP scumpiri alimente în România!

TOP scumpiri alimente în România!

14 februarie 2024 - 21:01

Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5,64%, în 2023. Sunt însă câteva produse alimentare de bază care s-au ieftinit considerabil în ultimul an.

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

13 februarie 2024 - 23:55

Un fermier din Șinteu, județul Bihor, și-a instalat, chiar lângă casă, un automat pentru vânzarea cartofilor, despre care afirmă că este primul de acest fel din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii