Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV: Irimescu recunoaşte că PLAFONUL DE PRODUCŢIE impus pentru CARTOF e o GREŞEALĂ!

Publicat: 18 iulie 2016 - 13:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este greșit actualul nivel al producției anuale minime de cartof pentru sămânță, de 20.200 kg/ha, care îi califică pe producători pentru a beneficia de sprijinul cuplat de 950 euro/ha! Greșeala va fi îndreptată din anul 2017! – anunță ministrul agriculturii Achim Irimescu

Mulți dintre fermierii cultivatori de cartof pentru sămânță nu au putut beneficia de plata sprijinului cuplat de 950 euro/ha, deoarece nu au reușit să realizeze plafonul de producție minim de 20.2000 kg/ha. Aceștia consideră că nivelul stabilit este exagerat de înalt, în raport chiar cu știința domeniului. ”Ca să se poată cultiva în condiții optime, un hectar de cartof pentru sămânță are nevoie de o investiție de aproximativ 6-7 mii de euro. Vă dați seama că fermierul nu își poate recupera din această sumă, fără un sprijin. Dacă vrem să producem în România cartof pentru sămânță, trebuie neapărat să fim ajutați financiar, fie și prin sprijin cuplat. Producția de peste 20 de tone/ha este imposibil de realizat la sămânță. La cartoful pentru sămânță, cine cunoaște tehnologia fi de-acord că vrejii trebuie distruși în luna iulie, pentru ca virozele să nu se transloce din aparatul foliar în tubercul. Dincolo de detaliile științifice, pe linia altor investiții, să nu uităm de nevoia de depozite frigorifice, fiindcă știm că ân luna iulie sunt temperaturi de 30-35 de grade Celsius, este nevoie de laboratoare pentru testare, ș.a.m.d. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar cred că plafonul de 20.200 kg/ha a fost stabilit după ureche”, declara Gheorghe Boțoman, președintele FNCR, la Girov, Neamț, în cadrul evenimentului internațional ZIUA VERDE A CARTOFULUI.

Plafon de aproximativ 12 tone/ha, din anul 2017 – atât solicită fermierii!
Condiția impusă cultivatorilor de cartof pentru sămânță, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, de a atinge plafonul minim de producție de 20.200 tone/ha a fost o eroare, iar decizia greșit va fi reparată în anul 2017, urmând ca nivelul maxim de producție să fie coborât la aproximativ 12 tone cartof pentru sămânță la hectar – a declarat la Iași ministrul agriculturii Achim Irimescu.
”În privința nivelului producției de cartof pentru sămânță, pentru 2015-2016, a fost o decizie greșită. N-am înțeles înțeles cum s-a întâmplat. Au ajuns și la mine producătorii de cartof pentru sămânță și s-au plâns pe bună dreptate că pierd sprijinul cuplat, din cauza nivelului de producție stabilit. Ei spuneau că ar trebui coborât plafonul undeva la 12 tone/ha. Din anul 2017, o să corectăm greșeala și îmi pare rău că s-a întâmplat așa, fiindcă România pierde bani.”, preciza oficialul.

Ministrul agriculturii, Achim IRIMESCU, a fost prezent la Arena Culturilor Vegetale și la Întâlnirea Anuală a Fermierilor din Clubul AGRALIM – regiunea de Nord-Est a României, evenimente desfășurate la ferma din Războieni, județul Iași, a Societății Agricola Tg Frumos.

Fiind unul dintre cele mai importante evenimente cu tematică agricolă de tip expozițional și reunind anual aproximativ 1000 de fermieri, manifestarea a reprezentat o etapă premergătoare a Târgului AGRALIM 2016, organizat în parteneriat cu Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași și care se va desfășura în perioada 1-4 septembrie 2016, în Stațiunea Didactică Ezăreni, comuna Miroslava, județul Iași.

Vizualizat: 2476 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

“Ziua Verde a Cartofului” - un eveniment de excepţie

“Ziua Verde a Cartofului” - un eveniment de excepţie

În organizarea Asociaţiei Cultivatorilor de Cartofi „Matei Berindei“ - Moldova, Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov  (INCDCSZ) şi a Federaţiei Naţionale a Cartofului din România (FNCR), în prima decadă a lunii iulie, a avut loc  Simpozionul Naţional “Ziua Verde a Cartofului” cu tema „Experienţa judeţului Neamţ în controlul bolilor şi dăunătorilor de carantină la cultura cartofului (soiuri şi secvenţe tehnologice performante)”.

Rusia: PREŢURI RECORD la CARTOFI

Rusia: PREŢURI RECORD la CARTOFI

Cu toate că în Rusia s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al inflației din ultimul sfert de secol, preţurile legumelor au crescut semnificativ. Astfel, potrivit datelor Rosstat, de la începutul anului preţul pentru cartofi, morcovi și varză a crescut cu 40%, 37% și, respectiv, 24%. Numai în luna iunie, preţul cartofilor a crescut cu 3,4%. În acelaşi timp, preţul pentru ceapă, castraveți și roșii a scăzut uşor.

În Sicilia, a început sezonul cartofilor noi

În Sicilia, a început sezonul cartofilor noi

S-a dat startul campaniei de recoltare la cartofii în Sicilia. Campania ar trebui să dureze până în iunie şi este încă prematur pentru a face previziuni, dar sunt aşteptate producţii bune. 

Belgia: Noi recorduri în prelucrarea cartofilor

Belgia: Noi recorduri în prelucrarea cartofilor

De-a lungul ultimelor decenii, sectorul de prelucrare a cartofilor a crescut remarcabil în Belgia. 

Conferinţa Naţională a Cartofului – 25 februarie 2016

Conferinţa Naţională a Cartofului – 25 februarie 2016

Pe 25 februarie, la Poiana Braşov, va avea loc Conferinţa Naţională a Cartofului. Vor fi discutate subiecte precum: noi tehnologii de producţie, soluţii tehnologice şi financiare pentru producătorii români, controlul bolilor şi dăunătorilor în cultura cartofului şi multe altele. 

Noi tendinţe şi previziuni pe piaţa cartofului

Noi tendinţe şi previziuni pe piaţa cartofului

Cotațiile pentru recolta veche și cea nouă de cartofi pentru prelucrare industrială au înregistrat pierderi pe piața la termen la începutul acestei săptămâni. 

Bursa horticolă: Vezi cum sunt producţiile şi preţurile cartofului european!

Bursa horticolă: Vezi cum sunt producţiile şi preţurile cartofului european!

Până la 05 octombrie 2015, s-au recoltat 24,8 milioane tone de cartofi pentru consum (fără cartofi de sămânţă şi pentru producţia de amidon), producţie cu 13% mai mică decât cea înregistrată la aceeaşi dată din 2014 şi cu 1,6% mai mică decât media ultimilor cinci ani, estimează Asociaţia producătorilor de cartofi din Europa de Nord-Vest (NEPG - North-Western European Potato Growers).

Isărescu: Seceta va afecta producţia de porumb, cartofi şi floarea soarelui, dar impactul asupra preţurilor nu va fi major

Isărescu: Seceta va afecta producţia de porumb, cartofi şi floarea soarelui, dar impactul asupra preţurilor nu va fi major

Producţiile de porumb, cartofi şi floarea soarelui vor fi afectate substanţial, în acest an, din cauza secetei, însă, în condiţii de macrostabilitate, acest fapt nu va pune presiune pe preţurile agroalimentare din România, a declarat, în 6 august 2015, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Harghita: Jumătate din suprafața cultivată cu cartofi este distrusă de secetă

Harghita: Jumătate din suprafața cultivată cu cartofi este distrusă de secetă

Peste jumătate din culturile de cartof din județul Harghita sunt grav afectate de secetă, după ce în judeţ nu a plouat timp de aproape o lună. Specialiştii estimează că pierderile vor fi însemnate.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii