Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV: Irimescu recunoaşte că PLAFONUL DE PRODUCŢIE impus pentru CARTOF e o GREŞEALĂ!

Publicat: 18 iulie 2016 - 13:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este greșit actualul nivel al producției anuale minime de cartof pentru sămânță, de 20.200 kg/ha, care îi califică pe producători pentru a beneficia de sprijinul cuplat de 950 euro/ha! Greșeala va fi îndreptată din anul 2017! – anunță ministrul agriculturii Achim Irimescu

Mulți dintre fermierii cultivatori de cartof pentru sămânță nu au putut beneficia de plata sprijinului cuplat de 950 euro/ha, deoarece nu au reușit să realizeze plafonul de producție minim de 20.2000 kg/ha. Aceștia consideră că nivelul stabilit este exagerat de înalt, în raport chiar cu știința domeniului. ”Ca să se poată cultiva în condiții optime, un hectar de cartof pentru sămânță are nevoie de o investiție de aproximativ 6-7 mii de euro. Vă dați seama că fermierul nu își poate recupera din această sumă, fără un sprijin. Dacă vrem să producem în România cartof pentru sămânță, trebuie neapărat să fim ajutați financiar, fie și prin sprijin cuplat. Producția de peste 20 de tone/ha este imposibil de realizat la sămânță. La cartoful pentru sămânță, cine cunoaște tehnologia fi de-acord că vrejii trebuie distruși în luna iulie, pentru ca virozele să nu se transloce din aparatul foliar în tubercul. Dincolo de detaliile științifice, pe linia altor investiții, să nu uităm de nevoia de depozite frigorifice, fiindcă știm că ân luna iulie sunt temperaturi de 30-35 de grade Celsius, este nevoie de laboratoare pentru testare, ș.a.m.d. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar cred că plafonul de 20.200 kg/ha a fost stabilit după ureche”, declara Gheorghe Boțoman, președintele FNCR, la Girov, Neamț, în cadrul evenimentului internațional ZIUA VERDE A CARTOFULUI.

Plafon de aproximativ 12 tone/ha, din anul 2017 – atât solicită fermierii!
Condiția impusă cultivatorilor de cartof pentru sămânță, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, de a atinge plafonul minim de producție de 20.200 tone/ha a fost o eroare, iar decizia greșit va fi reparată în anul 2017, urmând ca nivelul maxim de producție să fie coborât la aproximativ 12 tone cartof pentru sămânță la hectar – a declarat la Iași ministrul agriculturii Achim Irimescu.
”În privința nivelului producției de cartof pentru sămânță, pentru 2015-2016, a fost o decizie greșită. N-am înțeles înțeles cum s-a întâmplat. Au ajuns și la mine producătorii de cartof pentru sămânță și s-au plâns pe bună dreptate că pierd sprijinul cuplat, din cauza nivelului de producție stabilit. Ei spuneau că ar trebui coborât plafonul undeva la 12 tone/ha. Din anul 2017, o să corectăm greșeala și îmi pare rău că s-a întâmplat așa, fiindcă România pierde bani.”, preciza oficialul.

Ministrul agriculturii, Achim IRIMESCU, a fost prezent la Arena Culturilor Vegetale și la Întâlnirea Anuală a Fermierilor din Clubul AGRALIM – regiunea de Nord-Est a României, evenimente desfășurate la ferma din Războieni, județul Iași, a Societății Agricola Tg Frumos.

Fiind unul dintre cele mai importante evenimente cu tematică agricolă de tip expozițional și reunind anual aproximativ 1000 de fermieri, manifestarea a reprezentat o etapă premergătoare a Târgului AGRALIM 2016, organizat în parteneriat cu Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași și care se va desfășura în perioada 1-4 septembrie 2016, în Stațiunea Didactică Ezăreni, comuna Miroslava, județul Iași.

Vizualizat: 1639 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

VIITOR PENTRU SATE - VRANCEA

VIITOR PENTRU SATE - VRANCEA

Echipa VIITOR PENTRU SATE se mută în Vrancea pentru o săptămână! Într-o zonă încărcată cu istorie, tradiţii, agricultură vom lua la pas satele a patru comune vrâncene pentru a descoperi şi promova locuri, fapte, oameni şi tot ceea ce se întâmplă frumos în satul românesc.
Urmăriţi-ne din 14 până în 18 iunie. Revista FERMA va transmite din #VRANCEA!
#Răcoasa #Soveja #Străoane #Năruja #ViitorPentruSate
PS. Imaginile sunt filmate la sfârşitul lunii noiembrie 2018, când ne-am deplasat în zonă pentru a discuta cu edilii celor patru comune cuprinse în proiect

Reporteri: Nicoleta Dragomir, Marian Musat, Leonard Stafie
Video: Claudiu Borobei

Lexion 670 Montana, o combina pentru zone colinare IPSO Agricultura, desfasurare de forte la Jucu Chrono - asteptarea a luat sfârsit!

Bancul zilei

Răzbunare...

Răzbunare...
Soţul: De câte ori ne certăm tu eşti foarte calmă. Cum reuşeşti? Detalii