În sala de conferinţe a DADR Suceava s-a desfășurat, în data de 14 februarie 2013, un simpozion cu titlul Cultura căpșunului și arbuștilor fructiferi- o alternativă pentru fermele mici și mijlocii din România.
Organizatori au fost Pepinierele Hida din județul Sălaj, reprezentată de dr. ing. Nelu Orlaie și ing. Naomi Orlaie și Direcţia pentru Agricultură Județeană Suceava.
Au fost prezenți mai mult de 80 de fermieri, în special pomicultori, din județele Suceava, Botoșani și Iași.
S-au prezentat succint tehnologiile de cultură la căpșuni, coacăz negru, zmeur și afin, ca o alternativă la proprietatea privată fărâmițată din România, dar și ca o nișă de piață în context european.
Din datele prezentate s-a concluzionat că o afacere de familie poate începe chiar de pe suprafețe mici de 0,5-1 ha, iar veniturile se obțin după un an de la plantare, în cazul căpșunilor și după 2-3 ani la arbuștii fructiferi.
Condițiile pedo-climatice din România sunt favorabile dezvoltării acestor specii. Una din condițiile esențiale pentru obținerea unor producții mari, atât la căpșuni cât și la arbuștii fructiferi este irigarea. Au fost prezentate diferite sisteme de irigare produse în Israel și comercializate de către Pepinierele Hida. Acolo unde există o sursă de apă, cheltuielile cu echipamentele de irigare nu sunt foarte mari și se justifică pe deplin prin sporul de producție care se obține anual și mai ales prin siguranța recoltei în anii secetoși.
Un interes deosebit manifestat de participanți a fost pentru noua generație de îngrășăminte foliare Foliq. Cu un preț foarte mic se poate interveni in viața plantelor, în timpul perioadei de vegetație, asigurându-se sporuri importante de producție, precum și o păstrare mai bună acesteia.
Domnul ing. Schipor Vasile, directorul executiv al DAJ Suceava a subliniat importanța permanentizării unor astfel de acțiuni în județul Suceava precum și organizarea unor vizite la Pepinierele Hida, unde fermierii să poată vedea plantații de căpșuni și arbuști fructiferi și învăța despre utilizarea echipamentelor de irigare.
S-a decis ca prima vizită în Sălaj să fie organizată cu ocazia Simpozionului interjudețean de la Zalău care va fi organizat de Pepinierele Hida in data de 28 februarie la DAJ Sălaj.