Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacteria E.coli, va fi de circa 247.000 de euro, deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la 9 milioane de euro, a declarat, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
„Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, conform regulamentelor europene, pentru măsura de retragere de pe piaţă nu poate fi mai mult de 4,6% din valoarea producţiei comercializate în 2010, ceea ce reprezintă 247.000 de euro la un curs de 4,1 leu pentru un euro. Pierderile estimate până la această dată de singura organizaţie - Hortifruct care ar putea beneficia de sprijinul comunitar se ridică la 16.000 tone, până la 1 august, respectiv echivalentul a 9 milioane de euro”, a spus Tabără, scrie Agerpres.
Ministrul a precizat că organizaţia Hortifruct a propus ministerului distribuţia unei cantităţi de 3.500 de tone de castraveţi, în baza unui articol european din Regulamentul 1234 pe 2007, pentru fundaţii de caritate, penitenciare, şcoli, instituţii de educaţie publice, tabere de vacanţă, dar şi către spitale şi cămine de bătrâni.
Fiecare lot care va face obiectul distribuţiei va fi însoţit de buletine de analiză efectuate de ANSVSA, pentru reducerea reticenţei la produsele livrate.
Ministerul Agriculturii a transmis scrisori către mai multe ministere pentru a identifica urgent potenţialii beneficiari ai producţiei şi a redactat o scrisoare specială către comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, pentru a analiza adoptatea unor măsuri excepţionale care să compenseze toţi producătorii afectaţi, nu numai organizaţiile de producători, a adăugat şeful MADR.
În acest sens, astăzi, la Luxemburg, se va reuni Consiliul de miniştrii ai Agriculturii pe agenda căruia figurează actuala situaţie, unde va participa şi Valeriu Tabără.
Oficialul MADR a mai precizat că intenţionează să discute în Guvern situaţia în care se află producătorii români pentru a vedea dacă se poate obţine şi un sprijin din bugetul naţional.
Comisia Europeană va propune compensaţii financiare pentru a-i ajuta pe producătorii de legume şi fructe ale căror vânzări au scăzut drastic din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, însă deocamdată nu poate estima valoarea la care se vor ridica acestea.
Între timp pe stocurile producătorilor sunt 4.200 de tone de castraveţi de seră, care ar fi trebuit să plece la export, zilnic recoltându-se câte 200 de tone.
MADR solicită tuturor producătorilor agricoli să transmită la nivelul Direcţiilor Judeţene pentru Agricultură pierderile estimate (cantitate şi valoare), pentru a întocmi o situaţie centralizată a pierderilor.