Adama
Agreena
AGRICOVER

Magiunul de prune Topoloveni, la 100 de ani de existenţă intră în era BIO

Publicat: 02 septembrie 2013 - 14:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Compania Sonimpex Topoloveni va organiza, în 12 septembrie, tradiţionala zi a porţilor deschise la Fabrica de Magiun Topoloveni, în acest an evenimentul marcând intrarea fabricii în cel de-al 100-lea an de existenţă şi în „era” BIO.

Potrivit companiei, documentele istorice - monografia Topoloveniului, Arhivele Statului şi alte hrisoave - vorbesc de începuturile Fabricii de magiun din Topoloveni la 1914, înainte de intrarea României în primul Război Mondial. Maximilian Popoviciu a fost cel care a pus bazele funcţionării acesteia, pe principiile preparării magiunului de prune în gospodăriile ţărăneşti locale: în cazane cu pereţi dubli cu abur, care să imite oalele de lut introduse în cuptoare de pământ de către gospodine.
„A nu renunţa să te adaptezi ca producător valului consumerist, mai ales acum în momentele acestea de criză, poate părea unora sinucigaş. Însă brandul Magiun de prune Topoloveni vine din alte vremuri şi noi, ca producători, ne-am impus să-l facem să supravieţuiască oricărei crize - asta înseamnă tradiţie gastronomică! A fost un şoc pentru masa consumeristă creşterea preţului magiunului acum mai bine de un an - dar a fost compromisul pe care a trebuit să-l facem pentru supravieţuirea brandului. Aşadar, pentru că nu mai putem să-l oferim maselor consumeriste, tot ce avem de făcut este să-i demonstrăm prin certificări valoarea intrinsecă. Asta facem de vreo trei ani, de când magiunul nostru primeşte anual importante premii internaţionale, iar acum intră într-o nouă etapă - a certificării BIO”, a arătat Bibiana Stanciulov, directorul şi unicul asociat al companiei producătoare.

Producătorul susţine că reţeta tradiţională a magiunului românesc presupune utilizarea unui singur ingredient pe tot parcursul procesului de preparare: prunele proaspete. Deşi întregul flux de producţie a fost şi este în continuare 100% natural, fără zahăr adăugat, fără conservanţi, fără aditivi, fără E-uri, Magiunul de prune Topoloveni nu a fost certificat BIO până în prezent; însă în acest an, materia primă utilizată (100% prune) deţine atestat de produs BIO, astfel încât şi produsul finit este tot BIO.
„Intrăm cu dreptul în anul centenar: magiunul regal devine şi BIO, păstrându-şi acelaşi gust şi calităţi de acum 100 de ani. Din respect pentru consumatori, garanţia BIO era necesară, mai ales că acest produs va fi promovat şi exportat în străinătate în următorii ani”, afirmă Bibiana Stanciulov. sursa: Agerpres

Vizualizat: 2338 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

19 decembrie 2023 - 14:57

Un nou proiect de Ordin al ANSVSA stabilește reguli noi pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute în ferme și stabilește limite privind cantitățile pe care producătorii le pot vinde direct către consumatori.

Punctajul minim pentru sprijinul AFIR vegetal și zootehnie!

Punctajul minim pentru sprijinul AFIR vegetal și zootehnie!

18 decembrie 2023 - 11:35

Care este punctajul minim cu care puteți lua bani de la AFIR pentru proiectele de investiții în zootehnie și în procesarea produselor agricole și pomicole.

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

22 mai 2023 - 07:22

În 2020, în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

29 martie 2023 - 08:25

România urmează să publice Planul național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prin care își propune creșterea și diversificarea producției ecologice, anunță secretarul de stat MADR Sorin Moise. Acesta s-a întâlnit în data de 28 martie 2023, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu omologul său polonez, secretarul de stat Ryszard Bartosik.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

15 ianuarie 2023 - 13:31

Pentru prima dată, în 2022, vânzările de lapte ecologic au scăzut în Franţa. Se pare că acest lucru se întâmplă deoarece nu mai există suficientă cerere din partea consumatorilor.

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

15 noiembrie 2022 - 12:30

Într-o lume în continuă schimbare, în care devenim din ce în ce mai conștienți de necesitatea abordării unor practici ecologice în agricultură și dezvoltarea unor principii de bune practici în industriile agrară și alimentară, un cuvânt tot mai greu de spus îl au produsele organice, rezultate din procese agricole care respectă mediul și natura și lucrează împreună cu ea, nu împotriva ei.

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

25 septembrie 2022 - 16:46

Comisia Europeană i-a prezentat, pe 23 septembrie 2022, pe cei opt câştigători ai primelor premii UE pentru produse alimentare ecologice.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

O comunitate primitoare şi o întreprindere socială de inserţie a femeilor! Aceasta este, pe scurt, „Curtea Culorilor”, un proiect de suflet pe care Adriana Formenti l-a implementat în localitatea Sârbova din judeţul Timiş, unde tinere provenite din medii defavorizate au şansa la integrare socială, precum şi posibilitatea de a-şi câştiga existenţa cu ajutorul unui mic business din domeniul producţiei de lactate.

În prezent, alături de ea se află patru fete şi un băiețel. Împreună, acestea lucrează pământul, cresc păsări de curte şi se ocupă de procesarea laptelui în microferma de lângă Timișoara în care au investit toate resursele de care dispun. Fără experienţă în agricultură, Adriana a învăţat totul pe parcurs. Informaţiile şi le-a luat direct de la sursă, în sensul că s-a inspirat de la producători din Italia, care sunt renumiţi pentru calitatea şi diversitatea brânzeturilor.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii