Adama
Vinasa Rompak

Horticultorii români solicită interzicerea vânzării produselor din import în pieţele agroalimentare

Publicat: 05 martie 2013 - 21:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Societatea Română a Horticultorilor (SRH) solicită, într-o moţiune adresată Ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, interzicerea vânzării în pieţele agroalimentare a produselor horticole provenite din import sau achiziţii intercomunitare de către persoanele fizice neînregistrate fiscal potrivit legislaţiei în domeniu.

În acelaşi timp, horticultorii vor ca produsele horticole să fie comercializate doar în locurile special amenajate şi autorizate de Consiliile locale, iar vânzarea produselor de acest tip provenite din import şi achiziţii comunitare să se efectueze exclusiv de către comercianţi autorizaţi în conformitate cu prevederile Legii nr. 31 şi numai în spaţii amenajate şi dotate, conform normelor sanitar-veterinare, şi numai dacă respectă normele de comercializare şi de etichetare, se arată în documentul societăţii.

Aceştia consideră că este nevoie de aplicarea unor amenzi substanţiale şi de confiscarea mărfii, cu livrarea acesteia fără plată către căminele de copii sau bătrâni, în cazul persoanelor care încalcă normele de comerţ şi provoacă prejudicii Statului prin evaziune fiscală, inclusiv cu trimiterea în judecată.
„Horticultorii nu se pot organiza în grupuri de producători şi alte forme de cooperare colectivă specific europene, într-o piaţă cu două viteze: una fiscalizată şi alta, nu. De această situaţie au profitat şi profită mai ales importatorii şi intermediarii, care îşi desfac produsele nefiscalizat, în pieţele agroalimentare, pe şosele naţionale şi alte locuri publice, sub ochii tuturor. Aceştia s-au organizat în grupuri de influenţă pe lângă structurile Statului, influenţând şi blocând orice iniţiativă care să facă ordine în acest domeniu”, a declarat preşedintele SRH, Gheorghe Glăman.

Acesta a afirmat că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), cu toate că nu are absolut nicio atribuţie în domeniul reglementărilor fiscale, a încercat să blocheze intarea în pieţe a intermediarilor cu produse din import şi autohtone, prin emiterea unor Certificate de producător, în prezent propunând printr-un proiect de OUG, publicat pe site-ul MADR, perfecţionarea acestei reglementări.
„Din păcate, Carnetele de comercializare şi Cardurile de acces în pieţe, preconizate în acest proiect, sunt lăsate tot 'la mâna primarilor", care au eliberat şi Certificatele de producător, fără niciun fel de discernământ, către persoane total neîndreptăţite, care au parazitat piaţa agroalimentară. Nu am văzut, însă, niciun primar trimis în instanţă pentru fals în acte publice. Toate structurile Statului au reglementat, dar nimeni nu a controlat. În acest context, propunem ca actualul proiect de OUG al MADR să fie emis inclusiv cu participarea Ministerului de Finanţe, iar aplicarea lui trebuie obligatoriu încredinţată Agenţiei de Administrare Fiscală. Primarii nu au nici competenţa, nici atribuţii în acest domeniu. Mai mult, au compromis deja procedura de emitere a Certificatelor de producător”, a spus Glăman, în documentul trimis ministrului Finanţelor.
SHR propune ca toate aceste măsuri să fie reglementate într-o Hotărâre de Guvern, societatea fiind dispusă să sprijine împreună cu Organizaţiile profesionale din domeniul horticulturii la elaborarea acestui act normativ.

Vizualizat: 2087 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii