Cireşele româneşti nu se pun în sacoşă cu una cu două. Având în vedere producţia scăzută din luna mai a acestui an, producătorii menţin preţurile ridicate. Dacă cireşele de mai au avut parte de o perioadă prielnică, pentru că au înflorit mai devreme, cele de iunie nu s-au bucurat de aceleaşi condiţii, fiind afectate de frig şi ploi, a declarat Roberto Treviziol, administrator al societăţii Paradisul Inflorit.
„Producţia din acest an va fi cu circa 70% mai mică decât cea de anul trecut. Doar cireşele de mai au fost mai rodnice, recolta de iunie fiind afectată de frig aproape în totalitate. Precipitaţiile din ultima perioadă aduc şi ele pierderi pentru că vor duce la crăparea cireşelor şi paguba ar putea fi de 100%”, spune pomicultorul italian ce deţine o livadă de cireşi de 50 ha în judeţul Buzău.
Cei care umflă preţurile sunt comercianţii
Preţurile cireşelor pe piaţă sunt destul de mari, producătorii spun însă că cei care măresc preţurile sunt comercianţii. „La noi comercianţii sunt cei care umflă preţurile. Într-adevăr sunt şi cireşe de calitate, care merită un preţ bun, cele sortate pe categorii, cele bio, dar nu şi cele aduse din câmp direct la piaţă. Noi sortăm cireşele, le calibrăm, asigurăm un proces tehnologic. Asta implică şi costuri mai mari, dar dăm un produs de calitate clientului”, spune cireşarul.
Roberto Treviziol a pus bazele plantaţiei sale de cireşi în 2003, iar de atunci şi până la această dată cele mai bune producţii au fost cele de anul trecut. Cireşele de la Paradisul Înflorit pleacă în proporţie de 95% în străinătate, în ţări precum Germania, Italia, Rusia.
Pentru a ajunge însă la producţii pentru export e nevoie de multă muncă şi voinţă. O plantaţie de cireşi nu e deloc uşor de întreţinut, spune pomicultorul. „De livadă nu trebuie să ne amintim doar la cules. La cireş sunt necesare circa 15-16 stropiri pe an, inclusiv iarna, iar anul calendaristic al cireşului se termină în iunie şi începe în iulie. Totodată noi încercăm să folosim în protecţia livezii cât mai multe produse bio” conchide acesta.