Adama
Vinasa Rompak

Cartofii foarte mari pot fi furajeri sau chiar toxici

Publicat: 01 septembrie 2011 - 13:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

20% din cartofii consumaţi în România, în special importaţi din Germania, Olanda, Franţa şi Belgia, au fost, de fapt, excluşi de la consumul uman în ţara de origine. Este vorba despre cartofii foarte mari, preferaţi de către unii dintre noi.

La străini sunt furaj pentru animale
În străinătate, sunt folosiţi exclusiv drept hrană pentru animale, pe considerentul că sunt fie toxici, fie nehrănitori. În acelaşi timp gospodinele noastre preferă cartofii mari din importul în detrimentul celor mici, dar mai sănătoşi.

Spre exemplu cartoful uriaş nemţesc sau olandez intră în pungi la 2 lei sau 2,50 kilogramul. Puţini ştiu că în Germania, Franţa şi Spania, cartofii sub 3 centimetri în diametru şi cei mari, peste 6, sunt retraşi din start de la consum.

Explicaţia constă în faptul că faţă de cei medii, cei mici conţin cantităţi triple de solanina, o substanţă toxică dezvoltată sub coaja. Iar cei mari au 85% apă, faţă de 70% cât au cei medii. Concentraţia de proteine şi aminoacizi este la jumătate.
Însă, de cele mai multe ori, cartofii furajeri pentru străini şi buni pentru noi, au intrat ilegal în ţară, sau importul de cartofi a intrat în zona de evaziune fiscală.

Cartofi de consum_b

Sunt şi locuri în care argumentul preţului cade pe loc secund şi important este gustul. Din fericire, în multe restaurante româneşti, care susţin că folosesc numai ingrediente premium, alegerea este cea corectă. Chiar dacă asta implică efort mai mare şi costuri suplimentare.
Un singur producător din Covasna livrează în Bucureşti cartof curăţat şi ambalat în vid, cu termen de garanţie trei zile. Cel din străinatate ar rezista şi trei luni, dar nu e gustos, reclamă bucătarii.
sursa: protv.ro

Vizualizat: 3546 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii