Suprafaţa cu livezi din judeţul Argeş a scăzut în ultimii 23 de ani cu aproape 6.000 de hectare, astfel încât plantaţiile de pomi fructiferi ocupă în prezent doar puţin peste 7% din suprafaţa agricolă totală a judeţului.
Conform datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Argeş, citate de Agerpres, la nivelul judeţului mai există 24.644 ha de livezi, în timp ce în 1989 suprafaţa ocupată de pomi fructiferi era de peste 30.000 ha.
„Avem nevoie de o strategie de reconversie pomicolă, care să ducă la o regenerare a sistemului pomicol din judeţul nostru, redus dramatic după anul 1990. Scopul nostru este acela de a pregăti foarte bine implementarea noului Program de Dezvoltare Rurală pentru 2014-2020, program care va conţine inclusiv măsuri pentru dezvoltarea pomiculturii”, a declarat, în 14 octombrie 2013, prefectul jud. Argeş, Cristian Soare, citat de Agerpres.
Măsuri de regenerare a sistemului pomicol
Printre măsurile propuse de prefect se numără atragerea forţei de muncă neocupate către pomicultură, constituirea de asociaţii ale pomicultorilor în toate localităţile rurale ale judeţului, introducerea unor ore opţionale de horticultură în unităţile de învăţământ din localităţile cu potenţial pomicol şi înfiinţarea de livezi didactice în jurul şcolilor.
„O să fac o solicitare către toţi primarii din localităţile judeţului Argeş ca, împreună cu directorii unităţilor de învăţământ, să identifice terenuri pe care se pretează a fi înfiinţate plantaţii experimentale de meri, pruni, cireşi, vişini, afini, de regulă în jurul şcolilor”, a anunţat Cristian Soare.