Cine și în ce condiții poate încasa noul ajutor de stat în valoare de 1.500 euro pe care Ministerul Agriculturii îl va plăti micilor fermieri până la jumătatea anului 2024.
Ministerul Agriculturii a publicat proiectul de Ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 - trimestrul I al anului 2024, în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina.
În sensul prezentei ordonanțe de urgență, expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) spaţii protejate - spaţii închise în care factorii de vegetaţie sunt dirijaţi pe întreg ciclul de producţie, respectiv sere/solarii;
b) tomate - Solanum lycopersicum L.
c) trimestrul I al anului 2024 - perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024.
Potrivit proiectului, BENEFICIARII ajutorului de stat sunt întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, cultivatori de tomate în spații protejate, respectiv:
Art. 5-(1) Beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 - trimestrul I al anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate cumulative:
Suprafețele înființate cu tomate, intercalate cu alte culturi nu sunt eligibile în cadrul schemei.
Cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei a sumei de 1.500 euro pentru 1000 mp, stabilit la cursul de schimb comunicat de către Banca Națională a României pentru data de 1 august 2023, de 4,9334 lei pentru 1 euro, indiferent de suprafața cultivată.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 166.206,25 mii lei, echivalentul sumei de 33,69 milioane euro şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024, la capitolul 83.01 «Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare», titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice», articolul 51.01 «Transferuri curente», alineatul 51.01.01 «Transferuri către instituţii publice», direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigură sumele necesare acordării schemei de la capitolul 83.10 «Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare», titlul 40 «Subvenţii», articolul 40.15 «Sprijinirea producătorilor agricoli».
În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor conform alin. (3) depășește resursele financiare totale, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporțional.
Proiectul de OUG mai prevede că sumele încasate ca ajutor de stat prin această schemă se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat pe secțiunea 2.1 - Cuantumuri limitate ale ajutoarelor din Cadrul temporar Ucraina, pct. 62, lit. a), cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar.
Orice sume primite/solicitate prin alte scheme de ajutor de stat finanțate de la bugetul de stat pe secțiunea 2.1 - Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 62, lit. a) din Cadrul temporar Ucraina se deduc din pragul maxim de 280.000 euro/beneficiar.
Schema de ajutor de stat se notifică Comisiei Europene în temeiul articolului 108 alin. (3) din Tratatul privind Funcționarea al Uniunii Europene.
Autoritatea responsabilă cu implementarea schemei este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului Bucureşti (DAJ).
Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat în condițiile prezentei ordonanțe de urgență nu sunt supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită.
Plata sumelor reprezentând ajutoarele de stat prevăzute de prezenta schemă se efectuează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.