Federaţia Naţională Pro Agro a depus, luni, la Ministerul Agriculturii, dosarul de acreditare al propriului fond mutual, la o săptămână după adoptarea actului normativ privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale din agricultură.
Potrivit unui comunicat al federaţiei Pro Agro, fondul mutual Pro Agro va avea pentru început doar o secţiune comună, la care vor participa toţi membri afiliaţi, respectiv cei din sectorul vegetal, porcine, avicol, ovine/caprine şi bovine.
Dosarul a fost depus în baza OUG 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultura şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, plantelor sau de un incident de mediu.
Cele 11 organizaţii membre ale Federaţiei care au activitate în agricultură au devenit membri ai Fondului Mutual Pro Agro, fiecare având un reprezentant în Consiliul Director.
România va avea la dispoziţie aproape 400 de milioane de euro pentru înfiinţarea fondurilor mutuale
În următorii şapte ani, România va avea la dispoziţie aproape 400 de milioane de euro pentru înfiinţarea fondurilor mutuale şi gestionarea riscurilor din agricultură, bani care vor fi alocaţi prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.
„Prin noul PNDR avem alocată o sumă de 397 de milioane de euro pentru înfiinţarea fondurilor mutuale, un concept la care eu ţin foarte mult şi de care România avea nevoie încă din 2007 (...) Mi-aş dori să avem un singur fond mutual pentru gestionarea mai eficientă a riscurilor din agricultură, dar dacă se vor înfiinţa două, nu e niciun fel de problemă”, a declarat în luna noiembrie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Până în luna septembrie a acestui an, două mari asociaţii ale fermierilor şi-au anunţat interesul pentru constituirea unui fond mutual, respectiv Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură (Pro Agro) şi Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Pentru constituirea unui fond mutual, fermierii vor trebui să vină cu o contribuţie de 35%, iar contribuţia publică va fi de 65%, din care 75% reprezintă fonduri europene şi 25% sunt fonduri din bugetul naţional. Documentele pentru înfiinţarea fondului mutual pot fi depuse până la 1 martie 2014.