Cele mai aprinse discuţii la Adunarea Generală a LAPAR din 2014, din 21 februarie, au fost pe buget.
Pentru acest an, LAPAR a prevăzut un buget naţional de 444.000 lei (din care 250.000 lei vor fi alocaţi pentru organizarea Conferinţei Naţionale care va avea loc pe 15 mai) şi un buget separat, de 160.000 lei, pentru reprezentarea la ELO - Organizaţia Europeană a Proprietarilor de Terenuri, la care a aderat la finalul lui 2013. Cele 20 de asociaţii membre cotizante ar trebui să dea 22.000 lei pentru bugetul naţional, plus încă 8.000 lei pentru reprezentarea la ELO. Reprezentarea la ELO costă în primul an 3.500 euro. De anul viitor, va fi 35.000 euro pe an, oricum, de 10 ori mai puţin decât la Copa-Cogeca, a ţinut să sublinieze Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.
Chiar şi aşa, sumele sunt prea mari pentru unele asociaţii, care nu reuşesc să colecteze cotizaţiile de la membrii lor. De ex, în jud. Călăraşi, asociaţia are 240.000 ha şi abia a reuşit să strângă 5% din cotizaţia pe anul trecut. Singurul care a spus că bugetul este prea mic pentru o reprezentare constantă în Europa a fost un fermier italian care deţine o fermă în jud. Teleorman.
Alte probleme discutate la Adunarea Generală a LAPAR au fost legate de interzicerea utilizării neonicotinoidelor, plăţile pe suprafaţă pentru 2014, sunvenţia la motorină, noul PNDR. Sunt nemulţumiri şi că soia nu este deocamdată considerată cultură proteaginoasă şi nu va putea fi cuprinsă în planul de înverzire. S-au mai semnalat probleme cu crescătorii de animale care păşunează iarna pe culturile de grâu şi rapiţă şi a fost, de asemenea, propus să se gândescă un plan de contracarare a traderilor de cereale.
Mai multe detalii despre subiectele dezbătute la adunarea LAPAR puteţi citi în revista Ferma – martie 2014!