Puţin peste 100 de fermieri au beneficiat, în 2012, de plata unică pe suprafaţă pentru 3.130 de hectare cultivate cu plante energetice non-agricole, potrivit datelor prezentate de şeful Direcţiei Strategii din Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir.
„Fermierii ar trebui să acorde o atenţie deosebită dezvoltării valorificării biomasei din agricultură, înfiinţării de culturi energetice non-agricole, dar şi dezvoltării de unităţi capabile să valorifice aceste resurse regenerabile de energie. MADR sprijină acest domeniu, acordând sprijin financiar fermierilor, conform cadrului legal oferit de Politica Agricolă Comună. În anul 2012, de exemplu, conform bazei de date a APIA, 104 fermieri au beneficiat de plata unică pe suprafaţă pentru 3.130 de hectare cultivate cu plante energetice non-agricole. Acest sprijin se acordă fermierilor încă din 2011”, a afirmat Elena Tatomir, la cea de-a treia ediţie a conferinţei internaţionale „Energia solară în România - Industria PV, dificultăţi şi provocări”, citată de Agerpres.
Certificate de origine pentru biomasa provenită din agricultură
Potrivit acesteia, potenţialul energetic de biomasă al României se completează, în ultimul timp, prin cultivarea de plante energetice, precum salcie energetică, miscantus, cinnara, plop energetic, camelină.
„Considerăm că tot acest potenţial de biomasă va fi şi o sursă importantă de biocarburanţi de generaţie a doua, precum şi pentru alte energii, evident cu respectarea condiţiilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Viitorul nu este doar al agriculturii, ci şi al energiilor regenerabile şi, de aceea, ar trebui gândite strategii care să echilibreze producţia de culturi agricole cu cea de energii regenerabile, astfel încât să nu fie făcute una în detrimentul celeilalte”, a adăugat aceasta.
Elena Tatomir a subliniat că, în 2012, Ministerul Agriculturii a creat cadrul legal pentru emiterea certificatelor de origine pentru biomasă provenită din agricultură şi industriile conexe. „Acestea pot fi folosite pentru producătorii de energie electrică în vederea obţinerii de certificate verzi pentru energia obţinută din biomasa livrată în sistemul naţional”, a mai spus reprezentantul Ministerului Agriculturii.