Adama
Vinasa Rompak

Sprijin pentru culturi energetice non-agricole

Publicat: 05 iunie 2013 - 20:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Puţin peste 100 de fermieri au beneficiat, în 2012, de plata unică pe suprafaţă pentru 3.130 de hectare cultivate cu plante energetice non-agricole, potrivit datelor prezentate de şeful Direcţiei Strategii din Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir.

„Fermierii ar trebui să acorde o atenţie deosebită dezvoltării valorificării biomasei din agricultură, înfiinţării de culturi energetice non-agricole, dar şi dezvoltării de unităţi capabile să valorifice aceste resurse regenerabile de energie. MADR sprijină acest domeniu, acordând sprijin financiar fermierilor, conform cadrului legal oferit de Politica Agricolă Comună. În anul 2012, de exemplu, conform bazei de date a APIA, 104 fermieri au beneficiat de plata unică pe suprafaţă pentru 3.130 de hectare cultivate cu plante energetice non-agricole. Acest sprijin se acordă fermierilor încă din 2011”, a afirmat Elena Tatomir, la cea de-a treia ediţie a conferinţei internaţionale „Energia solară în România - Industria PV, dificultăţi şi provocări”, citată de Agerpres.

Certificate de origine pentru biomasa provenită din agricultură

Potrivit acesteia, potenţialul energetic de biomasă al României se completează, în ultimul timp, prin cultivarea de plante energetice, precum salcie energetică, miscantus, cinnara, plop energetic, camelină.

Considerăm că tot acest potenţial de biomasă va fi şi o sursă importantă de biocarburanţi de generaţie a doua, precum şi pentru alte energii, evident cu respectarea condiţiilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Viitorul nu este doar al agriculturii, ci şi al energiilor regenerabile şi, de aceea, ar trebui gândite strategii care să echilibreze producţia de culturi agricole cu cea de energii regenerabile, astfel încât să nu fie făcute una în detrimentul celeilalte”, a adăugat aceasta.

Elena Tatomir a subliniat că, în 2012, Ministerul Agriculturii a creat cadrul legal pentru emiterea certificatelor de origine pentru biomasă provenită din agricultură şi industriile conexe. „Acestea pot fi folosite pentru producătorii de energie electrică în vederea obţinerii de certificate verzi pentru energia obţinută din biomasa livrată în sistemul naţional”, a mai spus reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Vizualizat: 6261 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Un miliard de euro pentru primării. Detalii la RoEnergy Bucureşti 2013

Un miliard de euro pentru primării. Detalii la RoEnergy Bucureşti 2013

Expozanţi din 13 ţări (Germania, Italia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Grecia, Spania, Ungaria, SUA, Turcia, India, China, România) îşi vor prezenta ofertele în cadrul celui mai important eveniment dedicat industriei de energii regenerabile din România, Târgul RoEnergy Bucureşti 2013, din 5 - 7 iunie 2013, ROMAERO, Băneasa.

Pe terenurile arabile nu va mai fi permisă amplasarea de panouri fotovoltaice

Pe terenurile arabile nu va mai fi permisă amplasarea de panouri fotovoltaice

Legislaţia va fi modificată astfel încât nu va mai fi permisă amplasarea de panouri fotovoltaice pe terenurile agricole, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Producţia de hidrogen poate deveni sustenabilă cu ajutorul algelor verzi

Producţia de hidrogen poate deveni sustenabilă cu ajutorul algelor verzi

Noi cercetări efectuate la Universitatea Uppsala din Suedia vin să întărească ipoteza că algele ar putea rezolva problema energetică mondială, datorită hidrogenului pe care îl produc în urma procesului de fotosinteză.

Procentul de etanol la pompă în Spania creşte la 25%

Procentul de etanol la pompă în Spania creşte la 25%

De la 1 mai, procentul de etanol adăugat la benzină pe teritoriul Spaniei va creşte de la 20 la 25 procente, potrivit unui decret semnat de Consiliul Interministerial al Zahărului şi Alcoolului, organism aflat în subordinea Ministerului Agriculturii.

Comisia Europeană ia măsuri privind clima și energia, în perspectiva anului 2030

Comisia Europeană ia măsuri privind clima și energia, în perspectiva anului 2030

Comisia Europeană (CE) a făcut primul pas spre dezvoltarea unui cadru de politică al UE pentru 2030 în domeniul diminuării efectelor schimbărilor climatice și în cel al energiei. 

Covasna: Se extind suprafeţele cultivate cu plante bioenergetice

Covasna: Se extind suprafeţele cultivate cu plante bioenergetice

În ultimii ani, în judeţul Covasna s-au extins suprafeţele cultivate cu plante bioenergetice ajungând la aproape 60 de hectare.

Producătorii de plante energetice pot primi ajutor de 100.000 euro

Producătorii de plante energetice pot primi ajutor de 100.000 euro

Senatorii au aprobat tacit o iniţiativă legislativă care reglementează modalitatea de acordare a unor ajutoare financiare nerambursabile, în valoare de 100.000 euro, pentru producătorii de plante energetice care cultivă pe suprafeţe mai mari de două hectare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii