Cultura tutunului trebuie susţinută în România, deoarece industria de ţigarete contribuie anual cu peste două miliarde de euro la bugetul României, consideră Valeriu Steriu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.
„În primele şase luni ale lui 2013, principalul export agroalimentar românesc este reprezentat de cel din industria de ţigarete, cu o valoare de 226 de milioane de euro, următorul fiind cel de carne şi produse din carne, cu 166 milioane de euro, şi abia pe locul trei seminţele de floarea soarelui - şi asta într-un an agricol excepţional. Este adevărat că recoltele din iulie şi august vor muta cifrele, însă, sunt convins că şi ceea ce înseamnă tutun va aduce mai departe un aport substanţial, inclusiv la buget, pentru că anual peste două miliarde de euro vin în bugetul României din industria ţigaretelor”, a spus Valeriu Steriu.
Nu aş vrea să ajungem şi cu tutunul ca în situaţia cu soia
Steriu a precizat că, deşi nu a fost niciodată fumător, poate deveni un suporter al industriei tutunului în România pentru că nu îşi doreşte o situaţie similară cu cea din cazul cultivării soiei, unde România a pierdut 600 de milioane de euro. „Nu aş vrea să ajungem şi cu tutunul, probabil ca în situaţia cu soia, pe care o evoc mereu, ca pe un exemplu prost. În 2006, aveam peste 30.000 de hectare de soia modificată genetic şi produceam de peste 300 de milioane în euro. Acum, importăm aceeaşi soia modificată din Argentina, din Brazilia, tot de 300 de milioane de euro, deci pierdem 600 de milioane de euro. Negocierile defavorabile cu Bruxelles din anii trecuţi ne-au dus în postura de a cumpăra şi de nu o mai produce. Sperăm să nu păţim la fel şi cu tutunul, pentru că există condiţii pedoclimatice foarte bune şi putem produce mult mai mult pentru fabricile din România. Sunt convins că fabricile au tot interesul să cumpere de aici şi nu din alte ţări”, a adăugat Steriu.
Suprafaţa cultivată cu tutun a scăzut în ultimii 23 de ani, de la 35.000 de hectare, înainte de 1989, la numai 1.100 de hectare, în 2013, iar producţia se ridică la circa 1.600 de tone.
Producţia de tutun este un sector foarte important al agriculturii în 11 state membre ale UE, fiind cultivate aproape 100.000 de hectare, de pe care s-au produs circa 214.000 de tone din acest produs. sursa: Agerpres