Adama
Vinasa Rompak

Republica Moldova: Este momentul oportun pentru investiţii în agricultură

Publicat: 12 octombrie 2011 - 12:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autorităţile de la Chişinău susţin că străinii au acum o şansă unică să dezvolte afaceri în sectorul agro-alimentar al Moldovei. Experţii spus că solurile, tradiţiile seculare de prelucrare a pământului şi accesul la pieţe sunt principalele oportunităţi oferite de Republica Moldova.

„Acum este momentul cel mai potrivit pentru a investi în agricultura ţării noastre”, astfel i-a îndemnat recent Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, pe oamenii de afaceri străini reuniţi la un forum investiţional.

Domeniile ţintă pentru investiţii: procesarea şi irigarea
„Deşi este o ţară mică, Republica Moldova este un gigant agricol comparativ cu multe state europene. Or, puţine ţări se pot lăuda cu două milioane de hectare de teren agricol, dintre care 200.000 să fie ocupate de culturi multianuale”, a declarat optimist ministrul.

Potrivit acestuia, sectorul agrar al ţării are nevoie stringentă de investiţii, iar domeniile-ţintă sunt procesarea şi irigarea. „Exportăm materie primă, dar ar trebui să livrăm produse gata. Totodată, fără irigare nu putem avea o agricultură performantă”, a adăugat Bumacov.

Sigrid Giencke, expert la compania GFA Consulting Group GmbH din Germania, a spus că, deşi este mică, Moldova are o serie de puncte forte ce o fac atractivă pentru oameni de afaceri. „Aveţi soluri bogate şi climă favorabilă. La aceasta se adaugă lunga tradiţie de lucrare a pământului, faptul că statul este relativ stabil şi dispune de un potenţial mare de export al produselor agricole, precum cereale, vinuri şi fructe”, a punctat Sigrid Giencke, citat de adevărul.ro.

Fragmentarea terenurilor – principala problemă a investitorilor
În acelaşi timp, expertul german a vorbit şi despre probleme. „Fragmentarea terenurilor agricole şi a producţiei primare, care face dificilă asigurarea cu materie primă, împiedică atragerea de investiţii majore. La acestea se adaugă costurile mari de transport, productivitatea scăzută şi depopularea satelor”, a adăugat Giencke.

Christoph Weber, expert în cadrul unui proiect agricol, a declarat că, în condiţiile în care 95% din populaţia de la sate supraveţuieşte pe seama agriculturii, fragmentarea terenurilor nu este ceva rău.

Vizualizat: 2364 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Agricultura a absorbit 30% din fondurile europene destinate

Agricultura a absorbit 30% din fondurile europene destinate

Mai mult de trei miliarde de euro de la Uniunea Europeană au fost plătite producătorilor care au demarat proiecte europene în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. Rata de absorbţie a ajuns la 30%.

România poate pierde 50% din fondurile europene pentru acvacultură

România poate pierde 50% din fondurile europene pentru acvacultură

Asociaţia Acvacultorilor Banat Sturio, membră a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), avertizează că România este în pericol să piardă 50% din fondurile europene destinate acvaculturii din cauza lipsei fondurilor necesare pentru cofinanţare.

APNLF cere eliminarea asociaţiilor „fantomă” din sector şi deblocarea urgentă a măsurilor de finanţare din PNDR

APNLF cere eliminarea asociaţiilor „fantomă” din sector şi deblocarea urgentă a măsurilor de finanţare din PNDR

Asociaţia Profesională Naţională Legume – Fructe  (APNLF), membră a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), reprezentantă de preşedintele Mircea Croitoru şi Florin Ciobanu în calitate de membru fondator, a participat, în perioada 7-9 octombrie, la reuniunea regională „Parteneriat Strategic pentru Agricultură durabilă”.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii