Adama
Agreena
AGRICOVER

Producătorii agricoli vor fi luaţi în vizor de Fisc. Noul Cod Fiscal propune un impozit de 16% din venitul net

Publicat: 05 decembrie 2011 - 10:50
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Toţi micii producători agricoli, indiferent că produc legume, fructe, flori, cereale sau material lemnos, care îşi valorifică marfa către firme de colectare, producători industriali, vor plăti impozit de 16% din veniturile nete, fiind însă în continuare exceptaţi de la taxare crescătorii de animale şi păsări, apicultorii şi crescătorii de viermi de mătase care nu vând către colectori sau procesatori.

Potrivit noului Cod Fiscal, producătorii agricoli vor face plăţi anticipate pentru impozitul pe venit, determinat pe bază de normă de venit sau în sistem real, iar Guvernul propune ca pentru persoanele care vând către firme de colectare, producători industriali, sau alte entităţi obligate să ţină evidenţă contabilă, să fie reţinut la sursă un impozit de 2% din valoarea înscrisă în contracte la momentul plăţii, urmând ca impozitul să fie regularizat la final de an.

Termenul de virare a impozitului reţinut la sursă este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.

Noile prevederi se vor reflecta în preţurile produselor agricole
Această prevedere ar putea avea un impact semnificativ în preţul produselor agricole, având în vedere că atât colectorii, producătorii, cât şi celelalte entităţi incluse în lanţul de distribuţie vor contabiliza costuri directe în creştere cu 2%.
Dacă producătorii nu-şi vor asuma o reducere a preţurilor de vânzare acest impact se va recepta în toate produsele agricole, nu doar cele vegetale.

Până la finele acestui an sunt impozitate doar veniturile obţinute din:
-    cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat;
-    cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor;
-    exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea;
-    valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.

Sunt exceptaţi de la plata impozitului micii producători care valorificã produsele în pieţe sau direct către consumatorii finali
Astfel, prin Codul Fiscal actual se impozitează doar veniturile obţinute în spaţii de producţie care sugerează realizarea unor investiţii, pentru organizarea mai eficientă a producţiei, precum şi cele realizate de producătorii care vând către unităţi specializate de colectare sau producţie, fiind exceptaţi de la plata impozitului micii producători care valorifică produsele în pieţe sau direct către consumatorii finali.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, se consideră în stare naturală: produsele agricole obţinute după recoltare, materialul lemnos pe picior sau transformat în buşteni ori în bile, precum şi produsele de origine animală (cum ar fi laptele, lâna, ouăle, pieile crude şi altele asemenea), plante şi animale din flora şi fauna sălbatică, cum ar fi plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci, melci, scoici, şerpi, broaşte şi altele asemene

De asemenea, tot în Codul Fiscal se precizează că sunt scutite de la impozitare veniturile provenite din creşterea animalelor şi păsărilor, apicultură şi sericicultură, precum şi veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală, prin unităţi specializate, cum ar fi centre sau puncte de achiziţie, a produselor culese sau capturate din flora şi fauna sălbatică.

sursa: Mediafax

Vizualizat: 4068 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Importăm anual soia în valoare de 150 milioane euro

Importăm anual soia în valoare de 150 milioane euro

România importă anual soia şi produse din soia de peste 150 milioane euro. Astfel, intră în ţară în jur de 500 mii tone de turte din soia pentru hrana animalelor, dar şi 30 mii tone de boabe şi 4 mii tone de ulei din soia. În schimb, exportăm de doar 36 milioane euro, mai ales materie primă.

Fiscalizarea agriculturii

Fiscalizarea agriculturii

Îmi pare rău că unii au fost pe la şcoală degeaba. Au memorat doar schema dar nu au înţeles şi esenţa. Tot auzim din ce în ce mai des, cum lipsa fiscalizării agriculturii aduce prejudicii bugetului statului de nu-ştiu-câte miliarde. 

Agricultorii bulgari vor relua protestele

Agricultorii bulgari vor relua protestele

Fermierii bulgari, care au protestat săptămâna trecută împotriva reducerii subvenţiilor pe anul 2012, îşi vor relua protestele săptămâna viitoare. 

Cioloş a analizat parametrii de calitate şi evoluţia absorbţiei fondurilor UE din APIA şi APDRP

Cioloş a analizat parametrii de calitate şi evoluţia absorbţiei fondurilor UE din APIA şi APDRP

Cu ocazia vizitei sale în România,comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a analizat împreună cu şefii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP)  parametri de calitate înregistraţi în cele două agenţii de plăţi din România precum şi evoluţia absorbţiei fondurilor europene din 2007 şi până în prezent.

Salariaţii din Îmbunătăţiri Funciare îşi vor primi drepturilor salariale restante

Salariaţii din Îmbunătăţiri Funciare îşi vor primi drepturilor salariale restante

Cei aproximativ 5000 de angajaţi ai fostei Administraţii Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), desfiinţată începând cu data de 29 noiembrie, îşi vor primi drepturile salariale restante pe lunile octombrie şi noiembrie.

Comasarea terenurilor agricole… fără bani

Comasarea terenurilor agricole… fără bani

S-au scris mii de articole pe tema comasării terenurilor agricole. Majoritatea ideilor propuse pentru rezolvarea acestei probleme sunt fie futuriste, fie implică nişte resurse financiare pe care România nu le va avea niciodată. De asta nici nu se întâmplă nimic consistent, în afară de ce întreprinde fiecare fermier pentru sine.

Piaţa produselor bio din România depinde de organizarea producătorilor pentru a vinde şi pe piaţa internă

Piaţa produselor bio din România depinde de organizarea producătorilor pentru a vinde şi pe piaţa internă

Piaţa produselor bio se va dezvolta şi în România dacă producătorii autohtoni se vor organiza pentru a-şi vinde produsele şi pe piaţa internă, a declarat, vineri, comisarul european Dacian Cioloş, la finalul întâlnirii oficiale pe care a avut-o cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Parlamentul European măreşte co-finanţarea acordată proiectelor de dezvoltare regională cu 10 procente

Parlamentul European măreşte co-finanţarea acordată proiectelor de dezvoltare regională cu 10 procente

Parlamentul European a votat în ședința plenară de ieri, 01 decembrie 2011, acordarea unui ajutor suplimentar pentru proiectele de dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE). Pe lista statelor care vor beneficia de noua măsură UE se află şi România, alături de Ungaria, Letonia, Portugalia, Grecia şi Irlanda.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
vadim
|
12. 06, 2011. Tuesday 09:09

guvernul COMUNIST din ROMANIA ASTEAPTA CA AGRICULTURA SA RIDICE PIB.?......TREBUIE SA FIM UNITI CA IN BULGARIA ,GRECIA....CE FAC CU TARA ASTA.....E INFOMETARE, UMILINTA............JOS MAFIA SUS PATRIA.................

1.
Tanase Scatiu
|
12. 05, 2011. Monday 11:46

Rascoala de la Bobilna le spune ceva mafiotilor de la MFP ? Cum sa-i iei taranului impozit anticipat pe profit ? Garanteaza mafotii astia ca agricultura va fi profitabila oricind ? Si cum deovedeste taranul ca a vindut griul unui procesator si i s-a retinut 2 % din valoare, daca ala nu-i da nici un document fiscal ?

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii