La mai bine de o lună şi jumătate de la inundaţiile catastrofale produse în judeţul dintre ape, în 11- 13 septembrie 2013, filiala Galaţi a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare are de întâmpinat serioase greutăţi, în general, legate de asigurarea surselor de finanţare pentru susţinerea activităţii.
„Pe lângă faptul că ne confruntăm cu lipsa fondurilor, ne mai împiedicăm şi de Electrica SA care ne-a debranşat trei staţii de pompare pentru evacuarea surplusului de apă de pe terenurile inundate situate în zona afectată - SPE Valea Gerului şi în zonă vulnerabilă - SPE Somova din incinta de desecare Somova-Bădălan”, a declarat ing. Gheorghe Lefter, reprezentantul ANIF Galaţi la recenta şedinţă a Colegiului Prefectural.
Motivul este cât se poate de simplu, factura serviciilor de electricitate în valoare de fix 256.880 lei nu a fost achitată.
Vor urma şi alte debranşări?!
Cele trei intervenţii făcute la furnizorul de electricitate pentru repunerea lor sub tensiune au rămas fără rezultat. Astfel, nu se mai poate asigura paza staţiilor de pompare, electromecanicii -atâţia câţi au mai rămas - stau la felinar, pentru că nici măcar iluminatul electric pentru siguranţă nu poate fi asigurat. Astfel, există pericolul ca staţiile de pompare să fie devastate, având în vedere că fenomenul infracţional se află în continuă creştere. Situaţia este cu atât mai alarmantă pentru ANIF Galaţi care nu are de unde plăti viitoarea factură cu termen în prima decadă a lunii noiembrie. „Ne aşteptăm din zi în zi ca Electrica să ne debranşeze şi celelalte staţii de pompare. Furnizorul de electricitate are un contract standard cu prevederi clare, nu s-a plătit factura în 45 de zile, se va emite somaţia de debranşare şi apoi se va tăia curentul!”, a explicat Gheorghe Lefter.
Albia apei este puternic colmatată, iar dezvoltarea necontrolată a vegetaţiei acvatice – îndeosebi a stufului - a obturat secţiunea de scurgere, diminuând-o la 60 la sută din capacitatea de lucru. „Albia pârâului Chineja va fi un pericol permanent pentru incintele îndiguite ale Brateşului de Sus şi Brateşului de Jos, atâta timp cât nu se vor face lucrările de recalibrare şi de supraînlăţare a digului”, a avertizat Lefter, care a continuat: „Dacă nu se inunda la Folteşti, atunci digul se rupea în aval, la Tuluceşti, şi toată apa intra în Brateşul de Jos, de se făcea lacul Brateş aşa cum a fost înainte!”
Conform documentaţiei de avizare, lucrările de intervenţie ar trebui executate pe o lungime de 27,5 km şi se ridică la valoarea de 21 milioane de lei.