Până în 2050, producţia de alimente va trebui să crească cu 70% pentru a face faţă cererii populaţiei care va creşte la 9 miliarde de persoane, conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
În acest context, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin susţine că securitatea alimentară este şi va rămâne o problemă de viitor în contextul în care producţia alimentară globală trebuie să crească cu 70% până în anul 2050. "Trebuie să dezvoltăm o agricultură inteligentă-climatic pentru a face faţă schimbărilor de climă şi creşterii populaţiei la nivel mondial. Utilizarea eficientă a apei şi eficienţa energetică trebuie corelate şi integrate în noile politici agricole comune (PAC) privind volatilitatea preţurilor produselor agricole”, a spus Daniel Constantin, la Forumul internaţional 'Noile politici agricole şi securitatea alimentară în condiţiile schimbărilor climatice".
În cadrul evenimentului au fost propuse măsuri care să ducă la creşterea transparenţei şi la regularizarea pieţelor agricole prin consolidarea sistemului de informaţii al pieţelor lansat cu ocazia reuniunii G20 în 2011.
"România are şansa de a avea una dintre cele mai importante resurse - pământul. În viitorul apropiat, pământul va fi mai important, ca resursă, decât aurul. Dacă nu ne vom bate joc de de această resursă, dacă vom şti să facem o agricultură prietenoasă cu mediul, vom putea avea şi o creştere a nivelului de trai. Ceea ce ne lipseşte, însă, prioritar, este o organizare eficientă a agriculturii. Sperăm, însă, ca din 2013, să se înfiinţeze Camerele agricole şi în România”, a spus Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.
Producţia agricolă din zona Asiei şi Africii trebuie încurajată prin programe specifice
Participanţii la forum au precizat că producţia agricolă din zona Asiei şi Africii trebuie încurajată prin programe specifice."Abordarea regională a acestei probleme poate fi o soluţie eficientă. În prezent, facem o reformă totală a sectorului de apă pentru a putea obţine o eficienţă maximă. Este necesară şi o voinţă politică coerentă pentru a putea realiza cerinţele FAO”, a spus Dimitri Izvetov, ministrul adjunct al Agriculturii din Republica Bulgaria.
În prezent, una dintre problemele României este, potrivit europarlamentarului Rareş Niculescu, dependenţa de exporturile de produse agricole şi agroalimentare. "Înainte de a răspunde despre cum putem avea grijă de nouă miliarde de oameni, ar trebui să vedem cum putem avea hrăni 20 de milioane de români reducând masiv exporturile agroalimentare ale României”, a spus Rareş Niculescu. sursa: Agerpres