Atribuţiile Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare au fost completate cu posibilitatea desfăşurării activităţii de furnizare a energiei electrice, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate, miercuri, de Guvern.
“Prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern se completează atribuţiile Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare cu posibilitatea desfăşurării activităţii de furnizare a energiei electrice. De asemenea, actul normativ prevede ca ANIF să transmită infrastructura de îmbunătăţiri funciare numai sub formă de comodat organizaţiilor, cu posibilitatea ca, după cinci ani, în condiţiile unei exploatări corecte şi a asigurării integrităţii, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare să poată primi la cerere, în proprietate, din domeniul privat al statului, infrastructura de îmbunătăţiri funciare respectivă”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
OUG adoptată miercuri în şedinţa de Guvern modifică şi completează Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.
Astfel, ANIF va putea achiziţiona energie electrică direct de la producători la un preţ mult mai mic, după ce va primi licenţă din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar ulterior o va putea revinde fermierilor sau asociaţiilor de udători, declara pe 21 iunie secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
Acesta a afirmat că se aşteaptă să apară şi producătorii de energie alternativă pentru a avea în piaţă o ofertă mai bună la energie electrică, astfel încât fermierii să îşi irige culturile în această perioadă în care se anunţă două luni de secetă excesivă.
Suprafaţa contractată pentru irigaţii în 2013 totalizează în momentul de faţă 403.000 de hectare. Anul trecut, au fost contractate doar 170.000 de hectare. Sursa: Agerpres