Adama
Vinasa Rompak

Odată cu scumpirea gazelor, se scumpesc şi alimentele

Publicat: 01 iulie 2011 - 15:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Începând de azi, preţul gazelor naturale creşte cu 10%. Această creştere este valabilă doar pentru companii, în urma discuţiilor purtate de autorităţile române cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai FMI.

Din cauza unei posibile reacţii în lanţ, preţul alimentelor ar putea creşte cu 15%. Preţul gazelor naturale reprezintă circa 75% din costul producerii îngrăşămintelor chimice. Agricultorii vor trebui să dea mai mult pe aceste produse, iar ulterior vor fi obligaţi să crească preţurile.

Reacţii în lanţ

„Cred că preţul îngrăşămintelor pentru agricultori va fi mărit cu maximum 5%, iar cel al alimentelor, la consumatorul final, va creşte cu maximum 1%” a spus Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, scrie evz.ro.

De altă părere este Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro. El cosideră că preţurile alimentelor vor înregistra un salt mult mai mare. „Majorarea aceasta este de 27% pentru că, pe de o parte, creşte preţul gazelor cu 10%, apoi companiile vor fi obligate să importe nu 20% din cantitatea totală de gaze, ci 35%. Drept urmare, preţurile îngrăşămintelor chimice vor fi ridicate cu circa 12%-15%, la fel şi preţurile la alimente”, a subliniat acesta.

„Într-o primă fază, estimez că preţul va creşte cu 5-10% la mai multe produse alimentare. Evident, unele companii vor prefera să lase preţul neschimbat la unele produse, mai ales dacă există o concurenţă acerbă în zona respectivă”, ne-a declarat Florin Istrate, vicepreşedintele federaţiei Agrostar.

Potrivit oficialilor ANRE, producătorii de energie termică sunt feriţi de această creştere. Astfel, noul preţ nu va influenţa costul gigacaloriei. Motivaţia saltului de 10% este reprezentată de creşterea preţului gazului din import de la 290 dolari la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi şi de modificarea structurii amestecului de gaze din componenţa costului unitar al gazului. Acest cost destinat consumatorilor industriali va conţine 77% gaze din producţia internă şi 23% gaze din import.


Vizualizat: 2641 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii