Unele primării situate în zonele limitrofe municipiului Târgu Mureş se confruntă cu grave probleme cadastrale şi nu vor putea finaliza în timp util inventarul prevăzut de Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.
„E o situaţie jalnică, pe de o parte din cauza faptului că am moştenit o situaţie foarte urâtă, la concret vorbind în comună lipsesc 300 de hectare de teren. Asta nu înseamnă că cineva le-a luat în spate şi a plecat cu ele, ci au fost făcute retrocedări greşite, au fost făcute intabulări una peste cealaltă (...) Nici până în prezent nu pot face un inventar al terenurilor, pentru că nu există o evidenţă clară, o grămadă de acte au dispărut de la primărie înainte să ajung, deci procesul de inventariere prevăzut de Legea 165 este foarte greoi şi nu văd să-l ajungem la un bun sfârşit”, a declarat Sofalvi Szabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, localitate situată în imediata vecinătate a municipiului reşedinţă de judeţ.
Aproape 100 de procese pe fond funciar
Potrivit primarului, dat fiind faptul că este o comună limitrofă municipiului, terenurile au o valoare mai ridicată decât în alte sate sau comune, iar în zona respectivă „interesele au fost mari şi au intervenit în procesul de retrocedare persoane fizice sau firme, iar procesul de retrocedare s-a lungit”. „Avem peste 90 de procese doar pe fond funciar, unele persoane se judecă de 5-6-7 ani şi încă nu au o sentinţă definitivă şi irevocabilă. În plus, avem o staţiune de cercetare care avea în administrare sute de hectare şi a avut pretenţia să devină şi proprietar, dar o parte dintre terenuri erau incidente legii fondului funciar şi, din păcate, şi la Comisia Judeţeană din cadrul Prefecturii s-au luat unele hotărâri greşite, pe care am fost nevoiţi să le atacăm în instanţă şi le-am şi câştigat”, a susţinut Sofalvi Szabolcs.
Retrocedări greşite sau abuzive
Probleme grave cu inventarierea terenurilor există şi în comuna Sântana de Mureş, unde, de asemenea, există numeroase suprapuneri la intabulări din cauza retrocedărilor greşite sau abuzive şi unde comisia locală de inventariere nu reuşeşte să facă faţă.
Potrivit Legii 165 din 16 mai 2013, comisiile locale pentru inventarierea terenurilor au termen de 180 de zile de la data constituirii să întocmească situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială.
Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş a anunţat că, în acest interval, eliberarea titlurilor de proprietate este blocată. sursa: Agerpres