Furtuna Irene a părăsit luni teritoriul SUA îndreptându-se către Canada, după ce a făcut zeci de morţi şi a provocat numeroase inundaţii care au afectat în mod special Vermontul, mic stat frontalier cu Canada.
„Vom avea nevoie de timp pentru a ne reveni după un uragan de asemenea amploare”, a declarat preşedintele american Barack Obama. „Resimţim încă efectele uraganului în numeroase zone din ţară, în special în New England şi Vermont, unde au avut loc inundaţii de mari proporţii”, a mai spus el.
Potrivit unor surse oficiale şi mass-mediei locale, cel puţin 38 de persoane şi-au pierdut viaţa în 11 state din SUA, dintre care şase în New York, şase în New Jersey şi şase în Carolina de Sud.
Inundaţii catastrofale în Vermont
În Vermont, mic stat montan cu 600.000 de locuitori, poduri au fost luate de ape, sute de drumuri sunt blocate, făcând imposibil accesul în mai multe localităţi, potrivit AFP.
„Nu am mai văzut astfel de inundaţii în Vermont de peste 75 de ani. Oamenii sunt foarte afectaţi”, a declarat guvernatorul statului, Peter Shumlin.
Satul West Brattleboro, cu 3.000 de locuitori, arăta luni ca o întinsă plajă cu nisip plină cu pietre şi moloz după retragerea apelor.
Pe întreaga coastă de est a SUA, cinci milioane de persoane erau luni în continuare private de electricitate, potrivit responsabilului federal al serviciilor de urgenţă (FEMA), Craig Fugace.
Irene a lovit sâmbătă estul Statelor Unite în Carolina de Nord. Ea s-a deplasat apoi de-a lungul coastelor, lovind din nou uscatul în apropiere de Atlantic City, în New Jersey.
Pagube de 5 – 7 miliarde de dolari
Pagubele provocate de uraganul Irene în SUA ar putea să se ridice la un total cuprins între 5 şi 7 miliarde de dolari, a estimat luni compania americană Eqecat, specializată în analiza şi modelarea impactului catastrofelor naturale.
Miniştrii americani ai securităţii interne, Janet Napolitano, şi cel al agriculturii, Tom Vilsack, urmează să se deplaseze marţi în zonele afectate de uraganul Irene pentru a evalua amploarea pagubelor, a făcut cunoscut luni administraţia americană.
Cei doi demnitari vor merge în localitatea Elizabeth City, din statul Carolina de Nord, unde vor survola zonele sinistrate, iar apoi la Richmond, în Virginia, a anunţat Departamentul Securităţii Interne prin intermediul unui comunicat.
sursa: Agerpres