După un an agricol bogat în roade, dar sărăcit de preţurile mici, pentru a ieşi la liman cu lucrările de însămânţare a culturilor de toamnă, fermierii români au apelat fie la mărunţişul rămas prin buzunare, fie la împrumuturile de la furnizorii de inputuri.
Agricultorii susţin că pe o piaţă a produselor agricole atât de instabilă, un singur lucru rămâne neschimbat: cheltuielile cresc, indiferent de producţie, de condiţiile meteorologice sau de piaţa agricolă europeană. „Costurile pe diviziile de culturi cresc de la an la an. Faptul că anul trecut au fost nişte preţuri bune la produsele agricole a încurajat furnizorii de inputuri să crească şi ei preţurile. Inputurile s-au scumpit, dar piaţa cerealelor a căzut foarte tare, mai ales la noi în România. Se pare că noi suntem membri ai Uniunii Europene numai atunci când trebuie să respectăm nişte reguli, dar când este vorba de o piaţă unică, nu ne mai sprijină nimeni”, ne-a spus Marcel Cucu, vicepreşedintele Asociaţiei de Producători Agricoli Brăila.
La an nou, datorii vechi
Fermierul brăilean a precizat că mai toate lucrările din campania de toamnă sunt făcute... pe datorie. „Anul acesta a fost foarte dificil să finanţăm campania de toamnă. S-au creat datorii mari în zonele irigabile către furnizorii de energie, către ANIF, din cauză că nu s-au valorificat în totalitate produsele agricole şi banii nu au fost suficienţi pentru acoperirea costurilor la scadenţe. Agricultorii au făcut eforturi foarte mari pentru a-şi finanţa activitatea, evident, unii împrumutându-se şi la bănci”, a spus Marcel Cucu.
Consumul de motorină utilizată pentru efectuarea lucrărilor solului şi însămânţarea culturilor constituie o parte importantă a cheltuielilor campaniei de toamnă. Aici, fermierii au un „off” greu de spus. „Anul trecut, domnul ministru Constantin, cu o nonşalanţă condamnabilă, a acceptat semnarea unui act normativ care ne-a lipsit de tot ajutorul pentru motorina utilizată în agricultură alocat semestrului al doilea, cel mai mare consumator de combustibil. Suntem singura ţară din Europa unde se practică asemenea preţuri la motorina utilizată în agricultură”, a spus deznădăjduit fermierul.
Mai multe detalii privind costurile din campania de toamnă puteţi citi în revista Recolte Bogate – decembrie 2013.