Mult discutata cotă de zahăr repartizată României în anul 2007, de 104.688 tone, adică mai puţin decât a cincea parte din consumul intern anual, s-a dovedit a fi, în fiecare an, imposibil de realizat.
Acest lucru s-a “datorat” inconsecvenţei Guvernului în a sprijini constant şi progresiv producţia de sfeclă din România, dar şi din cauza tergiversării unor măsuri stimulatorii din partea procesatorilor pentru fermierii români. Nu în ultimul rând, trebuie să recunoaştem că în toţi aceşti ani s-au obţinut slabe performanţe în realizarea randamentelor pe unitatea de suprafaţă, deşi în toate arealele de cultură ale celor patru fabrici de zahăr funcţionale (Zahărul Oradea, Zahărul Luduş, Fabrica de Zahăr Bod şi Agrana România, Sucursala Roman) există exploataţii care concurează cu fermierii occidentali. Însă, media producţiilor obţinute în România post-aderare nu a depăşit niciodată 5.000 kg de zahăr/ha, faţă de minimum 10.000 kg/ha cât se obţine în UE sau 13-15 mii kg/ha în Franţa, de exemplu. Patronatul Zahărului din România estimează că, din 2007 şi până acum, cultivatorii de sfeclă de zahăr au pierdut circa 18 milioane de euro din cauza faptului că ţara noastră nu a atins cota anuală de producţie!
Cine beneficiază de pe urma realocării cotelor?
Pentru a stabiliza producţia şi pentru a nu risca în continuare să nu realizăm cota de zahăr în ţara noastră, consecinţă cu implicaţii majore în economia internă, inclusiv pierderea unei părţi din cotă în favoarea altor state din UE, MADR a emis Ordinul 707/26.07.2013 privind aprobarea realocării cotelor de zahăr pe fabrici, în funcţie de rezultatele anterioare şi de potenţialul fermierilor arondaţi.
Potrivit MADR, realocarea acestei cote are în vedere diminuarea cantităţii de zahăr în cazul fabricilor care nu au reuşit să încheie un număr suficient de contracte care să le asigure realizarea cotei, dar şi să creeze stabilitate în rândul cultivatorilor români, prin posibilitatea valorificării producţiei.
Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi în revista Ferma – septembrie 2013.