Noua Politică Agricolă Comună se va baza pe inovare şi cercetare, iar universităţile vor avea un rol decisiv în sprijinirea agricultorilor europeni, a declarat joi, la Cluj-Napoca, la Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
Politica Agricolă Comună (PAC) reformată aduce o nouă înţelegere asupra agriculturii durabile şi un nou concept asupra competitivităţii economice şi ecologice, a arătat el. „Dacă ne limităm la competitivitatea economică vorbim de externalitate, iar noi am vrut să internalizăm această externalitate pentru a asigura eficienţa agricolă, am vrut să venim cu o abordare privind producţia alimentară şi regenerarea şi redescoperirea producţiei agricole astfel ca prin PAC să dăm o şansa tuturor tipurilor de agricultori din Europa să se dezvolte”, a spus Dacian Cioloş.
Plăţi suplimentare pentru tinerii fermieri
Comisarul european a insistat asupra necesităţii susţinerii directe a veniturilor agricultorilor cu plăţi prioritare pentru cei tineri şi cu integrarea micilor fermieri, astfel încât ei să poată face faţă concurenţei de pe piaţă - arătând totodată că este nevoie de o abordare specifică pentru zonele defavorizate. „E nevoie de sprijin pentru o restructurare regională acolo unde nu au fost promovate proiecte europene pentru pomicultură sau producţia de lactate. O importanţă majoră în PAC este acordată aspectelor legate de cercetare şi inovare pentru că rezultatele acestora trebuie să fie neapărat integrate în producţie. Marea problemă în Uniunea Europeană nu este producţia ştiinţifică, cât conectarea între sectorul productiv şi producţia ştiinţifică”, a punctat Dacian Cioloş, adăugând că acest aspect a fost fundamental în parteneriatul european pentru inovare.
Totodată, Dacian Cioloş a subliniat că inovarea va fi susţinută şi prin finanţarea unor programe de dezvoltare rurală cu două elemente: crearea unor grupuri operaţionale care să sprijine producătorii în raportul lor cu consultanţii şi instituţiile de formare profesională şi apoi prin crearea unei reţele suport care să pună în contact toate aceste grupuri în scopul difuzării eficiente a informaţiilor la nivelul UE. sursa: Agerpres