La cinci ani după aderare, România nu-şi asigură din producţia internă produsele agroalimentare necesare, deşi suprafaţa agricolă este de 14 milioane de hectare din care 62,5% teren arabil, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), Alexandru Vlad, într-o conferinţă de profil.
“România a avut în perioada 2007-2011 un deficit al comerţului exterior pe produse agroalimentare de 7 miliarde de euro şi în medie de 1,4 miliarde de euro, principalele importuri fiind pe carne, cereale, zahăr şi tutun. În 2011, doar 54% din necesarul de carne de porc a fost asigurat din producţia internă. La zahăr din 750.000 de tone de zahăr în 2010 doar 99.000 de tone au fost producţie internă, iar restul au fost importuri. România, paradoxal, nu îşi asigură produsele agroalimentare necesare deşi suprafaţa agricolă este de 14 milioane hectare din care 62,5% este teren arabil”, a spus Vlad.
Potrivit acestuia, principale soluţii pentru reducerea preţurilor şi limitarea importurilor vizează reducerea TVA la alimente de bază, asocierea producătorilor şi crearea de burse de legume şi fructe.
“Noi ca asociaţie ne angajam ca acelaşi procent cu care se va micşora TVA la alimente să se vadă şi la raft, dacă va avea loc o reducere a TVA. De asemenea, este nevoie de stimularea înfiinţării de exploataţii agricole mari, indiferent de forma de proprietate, de cooperative şi asocieri ale producătorilor aşa cum există în toată Europa. Există în România mari lanţuri care au ca proprietari o cooperativă. Este nevoie, totodată, de stimularea înfiinţării de ferme zootehnice mari, de centre zonale de colectare de legume- fructe, de burse de legume şi fructe unde ţăranii să-şi vândă marfa, care este acolo calibrată, sortată pe calităţi, împachetată, etichetată. Acestea ar putea fi principalii noştri furnizori. Fiecare lanţ de retail încearcă să-şi asigure un furnizor indiferent de unde sunt livrate articolele, dacă există o calitate constantă, la un preţ relativ constant 12 luni pe an. Dacă acei furnizor sunt români şi fac acest lucru din producţia internă importul ar dispărea în mod natural în scurt timp”, a adăugat reprezentantul AMRCR.
Situaţia actuală a industriei alimentare din România şi interacţiunea cu comerţul modern au fost analizate într-o conferinţă de profil la care au participat reprezentanţi ai sectorului, atât din sistemul de stat cât şi din cel privat. sursa: Agerpres