Campania de primăvară se apropie cu paşi repezi. Fermierii fac planul culturilor şi socotesc cât vor scoate din buzunar pentru achiziţia inputurilor.
Ţinând cont de experienţa unui an secetos care a decimat culturile de prăşitoare, unii au mizat pe culturile de toamnă. Este şi cazul lui Valentin Mitrea, fermier care lucrează 450 ha pe raza judeţului Bacău. S-a bazat în acest an agricol pe grâu şi pe rapiţă, iar pentru porumb şi floarea soarelui a păstrat sub 10% din suprafaţa totală. „Pentru această primăvară mai am disponibile pentru cultivare doar 40 ha, întrucât restul de 410 ha le-am însămânţat în toamnă cu rapiţă şi cu grâu”, ne-a spus agricultorul.
„Nici cheltuieli inutile, nici economie păguboasă”
Deşi nu îşi face griji pentru preţul la seminţe, acesta se uită cu îngrijorare la costurile cu pesticidele ale căror preţuri au crescut cu până la 20%, susţine acesta. „Au crescut preţurile şi la sămânţă, dar la pesticide chiar şi cu 15-20%. Destul de mult, având în vedere şi anul dificil încheiat de fermieri”, spune acesta, precizând însă că „la produsele fitosanitare ne uităm şi la preţ, dar nici nu vrem să facem rabat de la calitate. Nu facem nici cheltuieli inutile, dar nici economie păguboasă. Trebuie să adaptăm produsele în funcţie de ceea ce ne este necesar, în funcţie de tipul de sol, de dăunători şi altele”.
În materie de tehnică agricolă, fermierul nu se plânge. Tocmai şi-a îmbogăţit parcul de maşini cu un tractor nou, cu care speră să facă economii la motorină.
Plata se face la recoltare
Finanţarea agriculturii româneşti vine de la companiile furnizoare sau distribuitoare de inputuri, spun majoritatea fermierilor. „Principala sursă de finanţare pentru noi sunt distribuitorii. De la ei luăm sămânţa şi tot ce ne trebuie şi le achităm de pe un an pe altul. Nu mai aşteptăm nici subvenţiile, nici proiectele europene. Creditele nu ne ajută mai deloc pentru achiziţia de inputuri, întrucât nici dacă aş vrea să achit acum integral sămânţa şi produsele fitosanitare nu aş plăti un preţ mai mic. Nu ne oferă nici un discount, aşa că e mai rentabilă plata la recoltare”, afirmă Valentin Mitrea.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate – februarie 2013.