Conform datelor statistice preliminare furnizate de Federaţia Producătorilor Europeni de Furaje (FEFAC), anul trecut producţia de furaje combinate din UE a fost de 150 milioane tone, în scădere cu un procent faţă de 2010, când s-a obţinut 151,4 milioane tone.
Declinul s-a simţit în toate fermele zootehnice, fie că este vorba de creşterea bovinelor, porcinelor sau a păsărilor de curte, însă cel mai afectat a fost sectorul bovine, unde producţia de furaje a înregistrat o scădere de 3 la sută. Pentru al doilea an consecutiv, hrana păsărilor de curte a ocupat primul loc pe segmentul de furaje combinate.
Situaţia economică fragilă din sectorul cărnii de porc şi costurile mari la materiile prime pentru furaje au fost principalii factori care au determinat acest declin. În cazul rumegătoarelor, seceta severă din primele luni a dus la o recoltă de furaje mai mică în timpul primăverii, însă această reducere a fost compensată de condiţiile meteorologice bune din toamnă.
Cele mai mari scăderi de producţie în Uniunea Europeană au fost semnalate în Irlanda (-9%) şi Olanda (-5%). În schimb, Italia şi Germania au raportat o creştere de 3 la sută, susţinută de o recuperare surprinzător de rapidă a activităţii în sectorul creşterii porcilor, în principal datorită exporturilor. Germania ocupă poziţia de lider în UE în ceea ce priveşte producţia de furaje combinate, urmată de Franţa şi Spania.
Pentru anul 2012, experţii FEFAC prevăd o stabilizare în producţia de furaje destinate vitelor, o reducere de 0,5% în producţia de furaje pentru porci şi o creştere de 1% pentru hrana păsărilor de curte. Per ansamblu, producţia de furaje combinate este de aşteptat să rămână la acelaşi nivel ca şi în 2011.
Pieţele de materii prime pentru furaje sunt caracterizate de trendul ascendent la cotaţiile de făină de soia, ca urmare a cererii mari exercitate de China şi a secetei din America de Sud. Pe de altă parte, preţul cerealelor continuă să fie la un nivel ridicat, în timp ce experţii evaluează încă impactul îngheţului din luna februarie asupra culturilor din Uniunea Europeană.